TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 20. 09:58

A skandináv állam egyes területei néhány hét múlva elérhetik a nyájvédettséget. Olaszországban és Spanyolországban egyre kevesebb a napi halálos áldozat. Az olasz kormány ma hozza nyilvánosságra a korlátozó intézkedések lazításának ütemezését. Nemzetközi összefoglalónk következik.   

Svédország egyes területei májusra elérhetik az úgynevezett nyájvédettséget, közölte Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője a hétvégén.

Modelljeink szerint Stockholmban (a járvány epicentrumában) olyan sok immunis ember lesz, hogy annak kezd hatása lenni a járvány terjedésére

– idézte a szakembert a Daily Mail helyi lapokra hivatkozva, és erről számolt be a Daily Telegraph is.

Stockholm, Svédország. (Forrás: Depositphotos) Stockholm, Svédország. (Forrás: Depositphotos)

Szerinte matematikai modellekről van szó, amelyek akkor adnak helyes eredményt, ha a betáplált adatok is helyesek.

Meglátjuk, hogy igazuk lesz-e

– fűzte hozzá Anders Tegnell.

A nyájimmunitás azt jelenti, hogy a közösség jelentős része, becslések szerint 60-70 százaléka védetté válik a vírussal szemben védőoltás vagy a vírusból való kigyógyulás révén – a koronavírus ellen egyelőre nincs védőoltás, ezért csak utóbbi verzió lehetséges –, többé nem fertőződhet meg és másokat sem fertőzhet meg. Így a járvány terjedése lelassul, egy idő után pedig le is áll.

Ugyanakkor a koronavírus esetében még nincs biztos válasz arra a kérdésre, hogy mennyire tartós az immunitás.   

Különutas modell

Svédország – a nyugati világban egyedüli államként – különutas válságkezelést folytat annak érdekében, hogy megóvja a társadalmi-gazdasági életet. 

Egyrészt nem az összes embert, csupán a betegeket és időseket próbálják izolálni. Az óvodák, az alapfokú iskolák, az üzletek, az éttermek és a kávéházak továbbra is nyitva tartanak.

Másrészt csak azokat a fertőzötteket azonosítják, akiknek súlyos az állapotuk. A többieknek azt mondják: maradjanak otthon, és várják meg, amíg meggyógyulnak. Ennek köszönhetően nem fertőznek, nem jelennek meg a statisztikában, és nem okoznak pánikot. 

A svéd stratégia tehát a jelek szerint arra épít, hogy a népesség sebezhető részét izolálja, és bízik abban, hogy az egészséges emberek előbb-utóbb úgyis immunisak lesznek.

Nemzetközi kritikák szerint ugyanakkor a svéd kormány orosz rulettet játszik, és emberéleteket tesz kockára.

Svédországban hétfő reggelig mintegy 14 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak. A halálos áldozatok száma 1540, a regisztrált gyógyultaké 550. Az áldozatok harmada idősotthonok lakói közül kerül ki.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.