2019. november 4. 11:30

Nem sokat kellett várni az első, ellenzéki városvezetést bíráló röplapra. A Városliget védelmezőivel a választási kampányban még együtt sétáló, tüntető és tiltakozó Karácsony Gergelyen már az alakuló ülés előtt számon kérik a Liget-projekt leállítására vonatkozó ígéretét. 

A Városliget megmenthető, tegyenek meg érte mindent! – követelik a Városliget barátai, akik arra sarkallják a Fővárosi Közgyűlést, hogy már az első ülésükön döntsenek a projekt leállításáról. A városvezetés így időt kapna arra, hogy valóban kitalálja, mi legyen a beruházás sorsa. Úgy vélik, hogy a Liget már eddig is súlyos károkat szenvedett, nincs helye a halogatásnak.  

A közgyűlés tagjainak történelmi lehetősége kínálkozik a 200 éves park megmentésére – hívják fel a képviselők figyelmét és egyúttal azt is odaszúrják, hogy ez a városlakók 85 százalékának kérése. Arra kérik Karácsony Gergelyt és az ellenzéki képviselőket, hogy őrizzék meg a bizalmat, amellyel a választópolgárok odaküldték őket a városházára.

Kérdés, hogy a szórólap mennyire hatja meg a városvezetést. Karácsony Gergely főpolgármester ugyan a választási győzelem után megerősítette, hogy leállítja a Liget-projektet, mire válaszul Orbán Viktor azt mondta, hogy semmi nem épül meg, amit a városlakók nem akarnak. De csak akkor hajlandó tárgyalni erről az új főpolgármesterrel, ha közgyűlési felhatalmazással érkezik.

fotó: Városliget Zrt. fotó: Városliget Zrt.

Karácsony Gergely napirendre is tűzte a kérdést az alakuló ülésen, de a többi előterjesztéssel ellentétben ez még nem került fel a fővárosi önkormányzat honlapjára. Egyelőre nem ismert az Orbán Viktor kormányfőnek küldött levele sem. A miniszterelnök az ATV-nek lakonikusan csak annyit mondott róla, hogy megkapta.

Fürjes Balázs Budapest fejlesztésért felelős államtitkár pedig  úgy vélte, hogy először a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa előtt kellene megtárgyalni a dolgot. ahol Baán László ötletgazda szépen elmondhatná az érveit.  A Városliget Zrt. is támadásba lendült, miszerint az új városvezetés nem tudja leállítani a múzeumi negyed építését. Mire az Mfor éppen a röplapkészítő Városliget védők által indított perekre hivatkozva megírta, hogy a beruházás megakasztható. Igaz, mint ahogy erre a G7 elemzésében rámutatott, ez meglehetősen sokba kerülne, ráadásul sok épület már túljutott azon a ponton, ahol érdemes lenne megakasztani, lévén óriási munkagödrök, félkész épülettorzók maradnának hátra.

fotó: Városliget Zrt. fotó: Városliget Zrt.

Karácsony Gergely pedig láthatóan nem akarja tovább élezni a helyzetet a kormánnyal, már a múlt héten óvatosan annyit mondott, hogy a már épülő létesítményeket be lehetne fejezni. Korábbi harcostársai ezt igen a szívükre vették.

Ha ahhoz volt erőnk, hogy az ellenzékiek kampányát támogassuk, akkor ahhoz is lesz, hogy ellene is fellépjünk, ha nem tartják be a kampányban tett ígéretüket – mondja sokat mondóan Garay Klára, a múzeumi negyed ellen kezdetektől harcoló aktivista. 

A Városliget Barátai arra készülnek, hogy holnap a közgyűlésen is osztogatják majd szórólapjukat. Szeretnék, ha a Városliget-ügyben esetleg kevésbé tájékozottabb polgármesterek is megismernék az érveiket. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.