<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az ENSZ jelentése szerint ötödével is növekedhetnek az élelmiszerárak a világban, megugorhat az éhezők száma.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (angolul Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) frissen kiadott jelentése az orosz-ukrán háború lehetséges hatásait igyekezett felmérni. Mint a szervezet kiemelte, jelenleg bizonytalanság övezi az orosz exportot, míg Ukrajnában az sem biztos, hogy egy elhúzódó konfliktus esetén el tudják-e vetni, illetve le tudják-e aratni a vetést az országban.

A két ország nagyon fontos szerepet tölt be a világ élelmiszertermelésében, elsősorban a gabona terén: Oroszország a világ legnagyobb, míg Ukrajna az ötödik legnagyobb búzaexportőre, együttesen a világon termelt árpa 19, a búza 14, a kukorica 4 százalékát állítják elő, a globális gabonaexport több mint harmadát biztosítják.

A számításaik szerint az élelmiszerárak a világban 8 és 20 százalék közötti szinten fognak emelkedni a háború hatására, és ez tovább súlyosbíthatja a világ legtöbb országában történelmi magasságokban járó infláció okozta hatásokat is.

A FAO elnöke, Qu Dongyu szerint:

"A mezőgazdasági tevékenységek várható zavarai e két nagy exportőr esetében komolyan növelhetik világszerte az élelmiszerekhez való hozzáférés bizonytalanságát."

Hozzátette, közel 50 olyan, közte számos igen szegény, ország van, amely búzaimportjának több mint 30 százalékát Oroszországból és Ukrajnából vásárolja, ezek különösen sérülékenyek lehetnek a mostani helyzetben.

"Az alultáplált emberek száma 8-ról 13 millióra növekedhet a világon 2022/2023-ra" - tette hozzá a FAO elnöke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.