<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fegyveres csoportok járnak házról házra, máshol pénzjutalmat és háztartási gépeket ígérnek megfelelő szavazat esetére. Reggeli háborús hírösszefoglaló.

  • Megkezdődött az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló „népszavazások” előkészítése a négy részben orosz megszállás alatt álló ukrán megyében: Luhanszkban, Donyeckben, Herszonban és Zaporizzsjában. Az Ukrajna területének 15 százalékát jelentő megyékben mától jövő keddig tervezik lebonyolítani a voksolásokat, amelyek eredményét sem Ukrajna, sem feltehetően Oroszországon kívül más állam vagy nemzetközi szervezet sem fogja elismerni.
  • Ukrán források szerint a megszálló orosz hatóságok fokozódó nyomást helyeznek a „népszavazásokra” kijelölt területek lakosságára. Herszonban megerősítették az általuk alakított rendészeti szerveket, akiknek tagjai átvizsgálják a házakat, és pszichológiai nyomást gyakorolnak a helyi lakosokra. Herszon megye településein a megszálló hatóságok képviselői a humanitárius segélyek elosztásának ürügyén igyekeznek megszerezni a helyi lakosok személyes adatait. Folytatódik a választási bizottságok megalakítása is.
    A luhanszki régióban található Sztarobelszk városában a szakadárok hatóságai megtiltották a helyi lakosoknak, hogy szeptember 23-27. között elhagyják a várost. A rendelkezésre álló információk szerint az oroszok fegyveres csoportokat hoznak létre, hogy azok végigjárják a házakat, és rákényszerítsék az embereket, hogy vegyenek részt a "népszavazáson".
    Az ukrán vezérkar szerint Zaporizzsja megye megszállt területén a helyi lakosoknak pénzjutalmat és ajándék háztartási gépeket ígérnek a személyes adatok megadásáért és az orosz állampolgárság felvételéért.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra szólította fel az oroszokat, hogy álljanak ellen a Putyin által elrendelt részleges mozgósításnak. „55 ezer orosz halt meg a háború hat hónapja alatt… Többet akartok? Nem? Akkor tüntessetek, harcoljatok, meneküljetek vagy adjátok meg magatokat” az ukrán haderőnek – üzente Zelenszkij.

  • Eközben Oroszországban tovább tartanak a tiltakozások a mozgósítás ellen, a brutális rendőri erőszakkal szétvert tüntetéseken már legalább 1500 embert tartóztattak le. Az orosz határokon pedig továbbra is tömegek igyekeznek elmenekülni a behívók elől, bár a Kreml „túlzottnak” nevezte az erről szóló híradásokat. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nem tagadta viszont azokat az értesüléseket, hogy a mozgósítás elleni tüntetéseken letartóztatottak egy részének az őrizetben „kézbesítették” a behívóját. Peszkov szerint „ez nem törvényellenes” gyakorlat.
  • A CNN hírszerzési értesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy Putyin orosz elnök közvetlenül ad parancsokat a harctéren szolgáló tábornokainak, és ez jelentősen befolyásolja az orosz csapatok teljesítményét az ukrán frontokon.
  • Ukrán tájékoztatás szerint tovább folytatódtak az ukrán polgári infrastruktúra elleni orosz csapások, illetve a légi- és rakétacsapások „veszélye továbbra is Ukrajna egész területére kiterjed”.