5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Maruzsa Zoltán államtitkár is csatlakozott az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecíliához és Kiss Róberthez.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóját a köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán kezdte, elsőként elsorolva az iskolák és óvodák napi adatait - 42 óvodában egy-egy csoportban rendeltek el szünetet, 79 általános iskolában pedig csak egy-egy osztály érint a digitális munkarend.

Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt napokban egy petíciót is elindítottak az érettségik halasztásáért, elmondta, hogy az érettségi vizsgák nem maradhatnak el, ezek megtartása „mindenki érdeke”. Hozzátette, hogy az érettségiket a már ismert fokozott óvintézkedések (egy teremben legfeljebb 10 ember) mellett fogják megtartani, így a kormány nem tervez változtatni az előre meghirdetett időpontokon. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy érettségi felkészítőket igény szerint lehet tartani.

Maruzsa Zoltán (Forrás: M1, YouTube)Maruzsa Zoltán (Forrás: M1, YouTube)

A középiskolai felvételik kapcsán Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a kormány itt sem számít káoszra, miután a nyolcadikosok jelenleg is helyszíni oktatásban tanulnak. Január 23-án országosan 75 ezer diákot várnak felvételizni, a járványvédelmi intézkedések miatt a szokásosnál több helyszínen. Az államtitkár végül beszélt a májusban esedékes országos kompetenciatesztről, ezeket is mindenképpen szeretnék megtartani, az írásbelik megrendezése a szokásos óvintézkedések mellett történhet majd.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elsőként elismételte a reggel óta már ismert napi statisztikákat:

az elmúlt 24 órában 696 újabb magyarnál mutatták ki a fertőzést, míg 127 beteg elhunyt. Az aktív fertőzöttek száma 144 970 fő. A legfiatalabb elhunyt 50 éves volt.

Kétféle vakcina is érkezik az országba ma, ezzel kapcsolatban a szakember úgy fogalmazott, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinából 81 tálcányi várható, amely 47 385 személy beoltására lesz elegendő. Az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása szerint, miután a gyártó jelentősen túltöltötte a hatóanyagot tartalmazó ampullákat, ezért az eddigi öt helyett hat adagra lesz elegendő az ampulla, így a korábbinál eggyel több oltakozónak juthat a vakcina. Müller Cecília egy újságírói kérdésre válaszolva később azt is elmondta, hogy ez nem jelenti azt, hogy az oltást felvevők kevesebb hatóanyagot kapnának.

Befutott az amerikai Moderna vakcinájának első adagja is – összesen 7200 adag, amely 3600 ember beoltását teszi lehetővé. Müller Cecília kiemelte, hogy nem kell tartani az mRNS-vakcinától, a hatóanyag a sejtbe jutás után, miután átadta az arról szóló üzenet, hogy milyen fehérjét kell termelnie a sejtnek, és beindította az ellenanyagtermelést, néhány nap alatt elbomlik, és semmilyen más hatása nincs a szervezetre.

A Moderna ampulláiban 10 személy részére elegendő oltóanyag van, ezek 30 napig elállnak felbontás után. A vakcina csak 18 éven felüliek számára adható be, az oltás első és második körének beadása közt pedig 28 napnak kell eltelnie – ellentétben a Pfizer-BioNTech 21 napjával.

Az országos tisztifőorvos végül arról is beszélt, hogy a szociális alapellátásban dolgozók számára (például családsegítők, szociális munkások stb.) a pedagógusokéhoz hasonló tömeges, ingyenes tesztelési lehetőség lesz elérhető 127 mintavételi ponton a január 16-17. hétvégén.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, hogy Szerbia meghosszabbította a beutazási korlátozásokat, minden beutazónak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztre van szüksége, különben 10 napos kötelező karantént írnak elő. A korlátozások alól mentesülnek például a teherforgalom résztvevői, valamint a diplomáciai beutazók is.

Az alezredes ismertette az intézkedési statisztikákat is az elmúlt 24 órából:

  • a közterületi maszkviselés hiány miatt 148;
  • a tömegközlekedésen a maszkviselés hiánya miatt 1;
  • míg a boltokban és más intézményekben a maszkviselés hiánya miatt 9 esetben intézkedtek a rendőrök.

A kijárási korlátozások megsértése miatt 319 személy ellen kellett fellépni. A korlátozások bevezetése óta összesen 24 244 alkalommal intézkedtek a rendőrök.

Így alakultak a napi karanténszámok

Az elmúlt napon 3871 új házi karantént rendeltek el, így összesen 25 532-en vannak jelenleg ilyen korlátozás alatt.

A rendőrség 9991 karanténellenőrzést végzett, az alkalmazáson keresztül 2857-en kommunikálnak a hatósággal.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília kijelentette, hogy a két vakcina nem kombinálható, erre vonatkozóan szinte nem zajlottak kísérletek. Minden esetben félreteszik a második adagot az oltakozók számára, mivel csak az előírás pontos követése mellett garantálja csak a védettséget a gyártó.

Arra a kérdésre, hogy mi várható, ha valaki már megkapta az oltást, de mégis koronavírusos lesz, mire számíthat, elmondta, hogy a betegség lezajlása enyhébb és szövődménymentesebb lehet. Egyetlen vakcina sem nyújt 100 százalékos védelmet, de a súlyos lefolyástól biztosan megvédi majd az oltakozót.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.