3p

Nem lehet kizárni, hogy hamarosan eggyel csökkenni fog Mészáros Lőrinc cégeinek száma, ugyanis megindult a folyamatos veszteséget termelő vasútszerelő vállalkozásának a végelszámolása. Pár éve egyszer már így döntött a felcsúti milliárdos, de akkor még megmenekült a V-Híd leányvállalata.

Először még meggondolta magát, de most másodszor is megpróbálja végelszámolással megszüntetni folyamatosan veszteséges cégét Mészáros Lőrinc - derül ki nyilvános cégadatbázisokból. Egészen pontosan a Rail Technika Kft.-ről van szó, a cég 7 éve működik, 2019 óta csak a veszteséget termeli, és most örökre eltűnhet majd a felcsúti milliárdos céghálójából.

A feltételes mód azért indokolt, mert a vasúti eszközök javításával foglalkozó társaságot egyszer már végelszámolták, de aztán a tulajdonos megmentette az enyészettől. Ez így hangzik hivatalosan a 2022-es beszámolóban:

  • 2020. november 24-vel a cég alapítója elhatározta a társaság jogutód nélküli megszűnését végelszámolási eljárás keretében,
  • 2022. január 1-vel a cég alapítója elhatározta a társaság tovább működtetését, a végelszámolás megszüntetését. 

A Rail Technika első végelszámolásáról lapunk is írt korábban. A társaság 2019 augusztusában került a felcsúti milliárdos érdekeltségébe, a V-Híd Vagyonkezelő Kft. közbeiktatásával. Ekkor még jól prosperált a cég, több százmilliós bevétel folyt be a kasszába, melyből néhány tízmilliós profit maradt a végén. Cikkünkből azonban kiderült: nem túl gyakran látni olyat, hogy miután Mészáros Lőrinc megvett egy céget, az abban az évben veszteséget termeljen. Pedig ez történt. A Rail Technika történetében először ugyanis veszteségesen működött, 63 millió mínusz lett a 2019-es gazdálkodásának az eredménye. Azóta pedig csak egyre gyűlt a veszteség.

A mélypont 2020 volt, 202 millió forintos mínuszal, de még tavaly is összejött 10,8 millió forintos ráfizetés. Hogy mire várt és korábban miért gondolta meg magát Mészáros Lőrinc, az jó kérdés, ugyanis 2022-ben már egy fillér bevétele nem volt a Rail Technika Kft.-nek. A felcsúti mindenes valamiért azt is fontosnak tartotta, hogy tavaly májusban 2 százalékban a saját nevére vegye a céget, így a V-Híd csak 98 százalékos tulajdonos maradt. Augusztus 1-vel újra megindították a végelszámolást, a cél a jogutód nélküli megszűnés.

Mészáros Lőrinc végelszámoltat. Fotó: MTI
Mészáros Lőrinc végelszámoltat. Fotó: MTI

Egyszerűsített végelszámolásról van szó, amelynek lényege, az eljárást a végelszámolás kezdő időpontjától számított 150 napon belül be kell tudni fejezni. Végelszámolót nem kell választani, a feladatokat a cég vezető tisztségviselője, tisztségviselői látják el. Ebből következik, hogy a vezető tisztségviselő által adott meghatalmazások a végelszámolás alatt is érvényesek. Az egyszerűsített végelszámolás megindítását nem kell a cégbírósághoz bejelenteni, sem a Cégközlönyben közzétenni. Az adózó pedig az eljárás alatt elhatározhatja az egyszerűsített végelszámolás megszüntetését és a cég működésének folytatását. Ebből következik, hogy benne van a pakliban, Mészáros Lőrinc még meggondolja magát.

Persze bőven lenne miből megmenteni a vasútszerelőt, hiszen a V-Híd Vagyonkezelő a felcsúti milliárdos egyik legfontosabb cége: tavaly 27 milliárdos forgalom mellett 475 millió forintos nyereséggel zártak. Hogy gondolnak a jövőre, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy június végén megalapították a V-Híd Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft.-t 30 millió forintos jegyzett tőkével, és oktatási célzattal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!