<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

De a képviselőkre ez a szabály nem vonatkozik. Mint ahogy más sem.

Tekintettel a koronavírus-járvány visszatérésére, a magyar parlamentben a tavaszi biztonsági protokollt alkalmazzák ősszel is - tájékoztatta lapunkat az Országgyűlés Hivatala.

Rájuk nem vonatkoznak a szabályok
Rájuk nem vonatkoznak a szabályok

Lázat is mérnek mától az épület kapuiban: akinek a testhőmérséklete meghaladja a 37,2 fokot, őt az őrség nem engedi belépni az épületbe. Ez a szabály ugyanakkor nem vonatkozik az országgyűlési képviselőkre és a nemzetiségi szószólókra - derül ki a hivatal válaszából.

Az őszi ülésszak a várhatóan a szeptember 21-ével induló héten startol, de végleges időpontot csak a házbizottság ülésén határoznak meg - amúgy még ennek sincs időpontja. Mint említettük, fenntartják a tavasszal foganatosított intézkedéseket: a plenáris üléseket a felsőházi ülésteremben tartják majd, kézfertőtlenítőket helyeznek ki az épület több pontján, és a távolságtartási szabályok betartására is figyelni fognak.

Ami a kézfertőtlenítést illeti, erre minden belépőt kötelezni fognak, akiknek a belépési pontokon elhelyezett érintésmentes kézfertőtlenítőket kell használniuk - de az országgyűlési képviselők és a nemzetiségi szószólók ez alól is mentességet élveznek.

A hivatal ájékoztatása szerint továbbá az épületek mellékhelyiségeiben, a liftekben, a folyosókon és egyéb nem munkavégzésre szolgáló helyiségekben, közösségi terekben, továbbá a büfék, éttermek használata során sorban álláskor kötelező az egészségügyi maszk viselése.

Ezt lapunk úgy értelmezi, hogy a plenáris, valamint bizottsági üléseken nem lesz előírás a maszk viselése.
A magyar parlamenti képviselői helyek száma jelenleg 199, amit a második Orbán-kormány idején állapítottak meg.

Az Országgyűlési Hivatal idei második negyedéves munkaügyi jelentése szerint teljes munkaidőben 193-an álltak alkalmazásban fizikai foglalkozásúként, 668-an pedig szellemi foglalkozásúként. Nem teljes munkaidőben további 13 fizikai és 38 szellemi foglalkozásúról tettek jelentést.

Rajtuk kívül az ülésekre meghívott vendégek, újságírók, valamint a turistacsoportok keresik még fel az épületet.