TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 12. 08:33
mfor.hu

Rendkívüli ülést tart az Országgyűlés az EU tervezett kötvénykibocsátása miatt - a koronavírus gazdasági hatásait enyhítő programból több ezer milliárd forint jutna Magyarországra, de a kormánypártok nem szeretnék, ha a jogállamiság vagy a bevándorlás kérdése bárhogy terítékre kerülne ezügyben.

Az Országgyűlés kétnapos rendkívüli ülést tart a jövő héten, amelyen a képviselők feltételeket szabva járulhatnak hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió hitelt vegyen fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére - írja az MTI.

Az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd két órában azonnali kérdések hangozhatnak el. Az interpellációkra egy óra, a kérdésekre pedig további fél óra áll rendelkezésre, azonban a frakciók - a járvány alatt kidolgozott munkarendnek megfelelően - várhatóan nem élnek majd ezekkel a lehetőségekkel.  parlament kedden reggel 9 órakor szintén napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, ezt követi a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló határozati javaslat összevont vitája.

Forrás: pixabay Forrás: pixabay

Az MTI összefoglalója szerint kormánypártok vezetői azért nyújtották be indítványukat és kezdeményezték a Ház rendkívüli ülését, mert a jövő hét második felében sorra kerülő uniós csúcson születik döntés annak a 750 milliárd eurós hitelnek a felvételéről, amelyért a tagállamok vállalják a garanciát - közölte korábban a KDNP frakcióvezetője. Simicskó István kifejtette, támogatási feltételeik között szerepel, hogy a szegényebb országok nem kaphatnak kevesebb forrást, mint a gazdagok; a pénzt kizárólag a gazdaság újraindítására, a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek teremtésére lehet fordítani; továbbá a forrás nem köthető össze olyan politikai és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás kérdésének a megítélése. A képviselők az összevont vita után döntenek az egyetlen napirenden lévő javaslat elfogadásáról.

Több ezer milliárd forint jutna Magyarországnak

Az Európai Bizottság honlapján olvasható tájékoztatás szerint a NextGenerationEU nevű, 750 milliárd euró értékű helyreállítási programból a tagállami beruházások és reformok támogatására 655 milliárd euró jutna, amiből 405 milliárd euró lenne vissza nem térítendő támogatás, 250 milliárd euró pedig hitel.

Magyarország részesedése pontosan még nem rögzíthető, de az ország legalább 7-8 milliárd euró (mintegy 2400-2800 milliárd forint jelenlegi árfolyamon) vissza nem térítendő támogatásra és mintegy 7 milliárd euró hitelre lehet jogosult - írja a Bizottság. (Azok az országok, amelyeket jobban sújtott a koronavírus, nagyobb összegekben részesülhetnek: nominálisan Spanyolország és Olaszország kaphatja a legtöbb pénzt, a bruttó nemzeti jövedelm arányában pedig Bulgária, Görögország és Horvátország.)

Ehhez a magyar kormányzatnak olyan reformprogramokat kell kidolgoznia és meggyőznie a Bizottságot azok ésszerűségéről, amelyek egybeesnek az EU célkitűzéseivel - például a zöld és a digitális átállás terén -, valamint növelik a gazdaság versenyképességét. Fontos célkitűzés, hogy a programok jelentős része már a következő egy-két évben megvalósuljon - írja a Bizottság.

A helyreállítási program forrását az Európai Bizottság hitelfelvétele (azaz kötvénykibocsátása) biztosíthatja, visszafizetésére pedig hosszú időszak alatt, a jövőbeli uniós költségvetéseken keresztül kerülhet sor 2028 és 2058 között. A visszafizetés formájáról a Bizottság és a tagállamok konzultációt folytatnak majd. A tagországok dönthetnek úgy, hogy közvetlenül többletbefizetéseket teljesítenek, vagy az uniós kiadásokat csökkentik a befizetések változatlan szintje mellett. Ugyanakkor az is egy lehetséges forgatókönyv, hogy az EU újonnan bevezetendő, saját bevételeiből fizesse a törlesztőrészleteket.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.