2p

A jegybankelnök szerint negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány. A kritikákat nem sértődöttségből mondja, vagy azért mert összeveszett volna a miniszterelnökkel.

A 2021-es évben negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány, "eleresztette az egyensúlyt", és utána jött 2022-ben a háború, a szankciók, a brüsszeli csatározások, de már előtte, 2021-ben elindult a negatív gazdaságpolitikai fordulat - jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MNB 2021-es üzleti jelentését ismertetve az Országgyűlés szerdai ülésén.

Az MTI beszámolója szerint a jegybankelnök azt mondta, meg kell előzni, hogy 2030-ban utódaink feltegyék a kérdést, hogy miért nem sikerült, hol és hogyan tévesztettek utat. "Azt kell mondanunk, hogy 2021-ben tévesztettünk utat, és ezt sajnos folytattuk 2022-ben" - mondta Matolcsy György.

Matolcsy György már korábban is kritikákat fogalmazott meg egy bizottsági meghallgatáson - a kép ott készült. Most a parlamentben folytatta. Fotó: Facebook / Tordai Bence
Matolcsy György már korábban is kritikákat fogalmazott meg egy bizottsági meghallgatáson - a kép ott készült. Most a parlamentben folytatta. Fotó: Facebook / Tordai Bence

Hozzátette, még nem látható, hogy 2023-ban ezt az úttévesztést képesek-e módosítani. Elvileg igen, mert megtették korábban többször is, de még most nem látható - értékelt.

Matolcsy György szerint csapdahelyzetet okoz a kamatkiadások növekedése, a költségvetési hiányt nem lett volna szabad elereszteni. A lengyel kormány munkáját jobbnak látja a magyarnál, és meg kell vizsgálni, hogy miért hagynak le minket sorra más országok, miért vagyunk az utolsó 5-ben az unióban.

Azt kérte a kormánytól, hogy segítse a jegybankot az infláció elleni harcban - az árstopokról viszont továbbra is azt mondja, hogy rontanak a helyzeten. Szerinte már a háborút megelőzően is volt egy negatív gazdaságpolitikai fordulat, a kormány nem hallgatta meg a jegybank javaslatait. 

Matolcsy György szerint a kritikákat nem sértődöttségből, frusztráltságból fogalmazta meg, vagy azért, mert összeveszett volna a miniszterelnökkel - hanem elvi ellentét van a jegybank és a kormány között.

Érdekesség, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter épp egy ma megjelent interjúban tért ki az MNB-vel kapcsolatos nézetkülönbségekre. Azt mondta, egy csapatban játszanak, amelyik növekedést és stabilitást akar. " Az MNB önálló, független intézmény, sok mindenről van véleménye. Érdemes azonban azt is mérlegelni, hogy a vélemény sokszor egy olyan kommunikációs térbe érkezik, amely a különbségeket szereti felnagyítani" - fogalmazott Varga Mihály:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!