3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Varga Mihály ugyan megpendítette a jegybanki felelősséget az infláció alakulásában, de békülékeny hangot ütött meg egy friss interjúban. A kata kivégzéséről, az uniós pénzek nélküli életről, az extraprofitadó kivezetéséről és a forint árfolyamáról is beszélt a pénzügyminiszter.

A kormány mindent megtett az infláció ellen? Szolid üzenet az MNB-nek

Varga Mihály az Indexnek adott interjúban az inflációról azt mondta: az elmúlt hónapok döntései, főként azok, amelyek rögtön befolyásolták az árfolyamot, nem voltak kedvezők az inflációra nézve. A pénzügyminiszter itt alapvetően az MNB lépéseiről beszélt és a külső környezetről - szerinte "a kormány, amit tehetett az infláció ellen, megtette". Varga Mihály azt mondta, hogy az inflációért jórészt a háború és a szankciók felelősek, de elismerte: már a Covid végén, 2021-ben voltak jelei. Ezzel együtt a Matolcsy György kormányt érő kritikáit firtató kérdésre higgadtan válaszolt a pénzügyminiszter: azt mondta, egy csapatban játszanak, amelyik növekedést és stabilitást akar. " Az MNB önálló, független intézmény, sok mindenről van véleménye. Érdemes azonban azt is mérlegelni, hogy a vélemény sokszor egy olyan kommunikációs térbe érkezik, amely a különbségeket szereti felnagyítani" - fogalmazott Varga Mihály.

Van élet az uniós pénzek nélkül is

Arról is beszélt: szerinte túl lehet élni az uniós források elmaradását. Szerinte a források visszatartásával rontotta gazdasági teljesítményünket és versenyképességünket az Európai Bizottság, ugyanakkor Magyarország piaci finanszírozása biztosított. Azt azonban elismerte: a két forrás költségei nem egyformák, a devizakötvényekért kamatot kell fizetnünk.

Nem csak az EU-tól tud pénzt szerezni a kormány - igaz, minden más drágább. Fotó: Facebook / Varga Mihály
Nem csak az EU-tól tud pénzt szerezni a kormány - igaz, minden más drágább. Fotó: Facebook / Varga Mihály

A kata kivégzéséről: hamarabb kellett volna

A kata kivégzésével kapcsolatban azt mondta: hamarabb kellett volna lépni. Van 145 ezer olyan vállalkozó, aki ténylegesen lakossági szolgáltatást nyújt, aki befér a szűkített körbe is. Varga Mihály szerint ez ekkora országban sokkal reálisabb szám, mint a 450 ezer. Vannak lemorzsolódók, akik klasszikus munkavállalók voltak, de közben átalányadózóként 209 ezren jelentek meg pluszban, ebből 181 ezer egykori katás. Azóta az is kiderült: a riogatásokkal ellentétben sokan még jobban is járnak átalányadóval, mint katával - mondta. 

Készülnek az extraprofitadó kivezetésére - könnyebb lesz a bankoknak és a gyógyszeriparnak

Beszélt arról is: a jövő évi költségvetést ezúttal is szeretnék a nyáron elfogadni. Ennek kapcsán megemlítette: az extraprofitadó fokozatos kivezetése megkezdődhet, mivel megígérték, hogy ez ebben a formában csak két évig marad fenn. A bankrendszer és a gyúgyszeripar terhe mindenképp csökkenni fog - ígérte a miniszter.

A forint árfolyamában stabilizálódásra számít, szerinte az árfolyam most olyan szinten van, ami jó az exportálóknak. Úgy látja: a nyár közeledtével most is erősödhet a hazai fizetőeszköz, hiszen az ide érkező külföldi turisták forintra váltják a valutájukat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!