2019. június 5. 14:43

De az okát nem árulja el a kormány.

Valami megoldhatatlan probléma hátráltathatja a rászorulók elhunyt hozzátartozóinak vállalható áron történő eltemetését lehetővé tévő jogszabály hatályba lépését: folyamatosan csúszik a szociális temetés bevezetésének időpontja, és ez történik most is. A 2020-as költségvetést megalapozó javaslatból kiderül, hogy a hatályba lépés új időpontja 2022 lesz. Vagy inkább lehet.

A gyászban segítség lehet a szociális temetés A gyászban segítség lehet a szociális temetés

Majdnem egy éve számoltunk be arról, hogy a 2019-es büdzséhez készített megalapozó törvényjavaslatban két évvel, 2019-ről 2021-re csúsztatták el a szociális temetés bevezetésének idejét. Ez a szolgáltatás azoknak kínál megoldást, akiknek vékonyabb a pénztárcájuk az átlagnál. Tény, hogy a temetkezéssel járó feladatok egy része - így az elhunyt felkészítése a végtisztességre, a sír megásása - a hozzátartozókra hárul, emiatt több kritika is érte a jogszabályt, embertelenséggel vádolva a kormányt.

Ugyanakkor a temetői árak - a temetés költsége több százezer forint lehet - sok családot állítanak pénzügyi kihívások elé, ezért nem kizárt, hogy az érintettek egy része élne a szociális temetkezés biztosította lehetőséggel, ha lehetne. Nekik azonban tovább kell várniuk: az eredetileg 2014-ben bevezetni tervezett temetkezési móddal leghamarabb 2022-ben lehet végső búcsút venni a rokonoktól. A csúszás oka egyébként nem derül ki a törvényjavaslatból - hívta fel a figyelmet a hvg.hu.