5p

Stadiont nem lehet minden kisvárosba építeni, ellenben tanuszodát igen. Most például Mészáros Lőrinc egyik cége építhet 1,1 milliárd forintból Letenyére egy fedett uszodát.

Hatalmas verseny volt azért, hogy ki építhesse meg az 1300 négyzetméteres letenyei tanuszodát, de végül 1,1 milliárd forintos ajánlattal a Dunántúli Magasépítő Kft. nyert - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Pontosan ez lesz a cég feladata:

Fedett uszoda rendeltetésű épület kivitelezése teljes körű, kulcsrakész kivitelben, a kapcsolódó uszodatechnológiai, környezetrendezési, külső közműépítési munkákkal, továbbá a nem jogerős használatbavételi engedély megszerzésével együtt

- olvasható az értesítőben. Két cég adott be ajánlatot:

  1. Dunántúli Magasépítő Kft.
  2. Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. 

Az állam 100 százalékos tulajdonában álló BMSK Zrt. végül a Dunántúli Magasépítő Kft.-t választotta. A cég kevésbé ismert, pedig 50 százalékban a Pannon Speed Zrt. a tulajdonosa. A Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. pedig tavaly januárban tett bejelentést a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), hogy egyedüli közvetlen irányítást szerzett a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. felett. A vagyonkezelő Pannon Speed a tulajdonosa a ZÁÉV Építőipari Zrt.-nek és annak szintén építőipari tevékenységet végző leányvállalatainak. A Talentis Group Zrt. a felcsúti milliárdos nagyvállalkozó, Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a háromtagú igazgatóságot Mészáros három gyereke alkotja.

A 2019-ben 725 millió forintos forgalom mellett 236 millió forint nyereséggel (ezt osztalék formájában ki is vették) záró Dunántúli Magasépítő másik tulajdonosa pedig Boros László a Telona Zrt.-n keresztül. A cégcsoport fő társasága az 1,3 milliárd forintos forgalmú Z-Pannon Kft., amely már ismerősen mozog Letenyén, hiszen ez a cég újítotte fel például az egykori Szapáry-Andrássy kastélyt. De ez a Z-Pannon építette a kaposvári ügyészségi székházat is.

Örömteli, hogy a letenyei járás iskoláinak tanulói hamarosan helyben, korszerű körülmények között vehetnek részt a kötelező úszásoktatásban

– mondta a zaol.hu-nak Magyar Ferenc, a tankerületi központ vezetője. A tanuszoda fontosságáról többször is egyeztett Cseresnyés Péterrel, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, aki szerinte mindent elkövetett azért, hogy mielőbb megvalósulhasson a beruházás.

Pályázott még az építkezésre a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ), amely 2018-ban 10,3 milliárd forintos forgalom mellett mintegy 800 millió forintos profitot ért el, de 2019-ben csak 3,6 milliárd forint bevétel és 148 millió forint profit jössze a tulajdonosnak. A cégről lapunk írta meg, hogy sorra nyeri a soproni önkormányzat közbeszerzéseit: aktuális projektjeik között található a helyi uszoda építése is, amit pedig a WHB Kft.-vel konzorciumban építenek. Ennek alapkövét Khaut András, a FÉSZ elnök-tulajdonosa és Paár Attila, a WHB ügyvezető igazgatója együtt rakta le tavaly áprilisban.

Nem véletlen, hogy a FÉSZ és a WHB konzorciumban dolgozik, hiszen jól ismerik egymást a szereplők. A 24.hu írt a tökéletes gazdasági NER-körforgásról a bodajki kastély felújítása kapcsán.

  • először megvette, majd gyorsan tovább is adta a Tiborcz István-féle BDPST Zrt;
  • a vevő Paár Attila cége, a WHB volt, de aztán ők is eladták az Excidit Befektetési Kft.-nek, amely már Khaut András tulajdona
  • a kastély felújítására ezután közpénzt ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség;
  • és végül kiderült, hogy a kastélyfelújítást nem más, mint Paár Attila cége végzi több mint 3 milliárd forint értékben.

Tehát a letenyei tanuszoda építéséért két NER-kompatibilis építőipari vállalat versenyzett egymással. Ez jól mutatja, hogy egy tanuszoda kivitelezése mára egyértelműen a stadionépítés szinonímája lett, igaz a lépték darabonként kisebb, viszont többet lehet belőle építeni szerte az országban.

Csak az elmúlt hetekben jelentették be, hogy az encsi tanuszoda 720 millió forintból épül, Sarkadon egymilliárd forint a költség, Cigándon 626 millió forintot szánnak erre, míg az 1300 négyzetméteres, két tanmedencés kisvárdai létesítmény megépítése teljes egészben hazai forrásból, több mint félmilliárd forintból valósult meg. Gyopáros Alpár kormánybiztos november közepén büszkélkedhetett el azzal, hogy a kormány bruttó 1,2 milliárd forintot meghaladó forrás biztosításáról döntött, így megkezdődhet a kapuvári tanuszoda építése is.

A Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő Opus Global Nyrt. májusban jelentette be, hogy megnyerte a téti tanuszoda kivitelezésére kiírt, csaknem nettó egymilliárd forintos közbeszerzési pályázatot. Jövő tavaszra pedig kész lehet a gazdagréti tanuszoda mintegy 870 millió forintból, a kivitelező a Laterex Építő Zrt. amely a 444.hu cikke szerint 2018-ban 22 millió forint tao-támogatást utaltak a felcsúti fociakadémiának.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!