<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az Iparkamara januárra javasolta az átállást, a parlament szeptemberi dátum mellett szavaz.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a vg-nek adott nyilatkozatában elismerte, hogy „kissé erőteljes lett a kata módosítása”. Az elnök elmondta, hogy a tervezet illeszkedik az MKIK által javasolt irányba, de ennek ellenére kissé túlzóra sikerült.

Parragh kizárta a lehetőséget, hogy a tervezet a megszavazásig puhulna, ráadásul a parlament sürgősségi eljárás keretében tárgyalja az előterjesztést.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„A most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról”, mondta Parragh, arról nem ejtve szót, hogy az adóbevallás eddigi egyszerű menete és a könyvelés is sokkal bonyolultabbá válhat vállalkozói oldalról. Parragh kiemelte továbbá, hogy a katás adózás a közterhek jelentős csökkentése volt egy bizonyos kör számára, amit ki kell küszöbölni.

Az MKIK ugyanakkor januári átalakítás mellett érvelt, de a parlamentben már szeptemberi kezdésről szavaznak. A másik adónemre való átállás a vg-ben levő nyilatkozat szerint őszre minden költségvonzat nélkül elvégezhető, bár a katásoknak újra kell számolniuk a teljes évi jövedelemtervezetüket.