<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Iparkamara januárra javasolta az átállást, a parlament szeptemberi dátum mellett szavaz.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a vg-nek adott nyilatkozatában elismerte, hogy „kissé erőteljes lett a kata módosítása”. Az elnök elmondta, hogy a tervezet illeszkedik az MKIK által javasolt irányba, de ennek ellenére kissé túlzóra sikerült.

Parragh kizárta a lehetőséget, hogy a tervezet a megszavazásig puhulna, ráadásul a parlament sürgősségi eljárás keretében tárgyalja az előterjesztést.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„A most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról”, mondta Parragh, arról nem ejtve szót, hogy az adóbevallás eddigi egyszerű menete és a könyvelés is sokkal bonyolultabbá válhat vállalkozói oldalról. Parragh kiemelte továbbá, hogy a katás adózás a közterhek jelentős csökkentése volt egy bizonyos kör számára, amit ki kell küszöbölni.

Az MKIK ugyanakkor januári átalakítás mellett érvelt, de a parlamentben már szeptemberi kezdésről szavaznak. A másik adónemre való átállás a vg-ben levő nyilatkozat szerint őszre minden költségvonzat nélkül elvégezhető, bár a katásoknak újra kell számolniuk a teljes évi jövedelemtervezetüket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.