<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Júliusban az ipari termelés volumene 4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva  6,6 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz mérve 1,1 százalékkal nőtt a  szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás.

A legnagyobb súlyú alágakban nőtt a termelés  az egy évvel korábbihoz képest: a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nagyobb, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben. A többi feldolgozóipari alág többségében viszont csökkent a termelés - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslésként.

Az év első hét hónapjában 4,9 százalékkal nagyobb volt termelés, mint a múlt év azonos időszakában.

A harmadik negyedév elején az ipar élénkebb növekedést mutat, mind havi, mind éves összevetésben. Friss jelentésében a korábbi 0,6-ról 0,7 százalékosra javította a júniusi havi növekedés adatát a KSH, az éves növekedés pedig 1,5 százalékos volt a nyers, illetve 4,8 százalékos a munkanaphatással kiigazított adat szerint.

A járműgyártás és a számítástechnikai ágazat termelése júniusban jelentősen befékezett: az előbbi a májusi 9,3 százalékkal szemben 2,9 százalékos, az utóbbi 20,1 százalékot követően júniusban 4,9 százalékos növekedést regisztrált. Az élelmiszeripar tavaly április óta kétszámjegyű növekedést mutatott, és júniusban is a közelében, 9,3 százalékon állt.

A júliusi ipari termelés részletes adatait egy hét múlva, szeptember 14-én közli a KSH.

(MTI)