2p

Júliusban az ipari termelés volumene 4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva  6,6 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz mérve 1,1 százalékkal nőtt a  szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás.

A legnagyobb súlyú alágakban nőtt a termelés  az egy évvel korábbihoz képest: a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nagyobb, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben. A többi feldolgozóipari alág többségében viszont csökkent a termelés - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslésként.

Az év első hét hónapjában 4,9 százalékkal nagyobb volt termelés, mint a múlt év azonos időszakában.

A harmadik negyedév elején az ipar élénkebb növekedést mutat, mind havi, mind éves összevetésben. Friss jelentésében a korábbi 0,6-ról 0,7 százalékosra javította a júniusi havi növekedés adatát a KSH, az éves növekedés pedig 1,5 százalékos volt a nyers, illetve 4,8 százalékos a munkanaphatással kiigazított adat szerint.

A járműgyártás és a számítástechnikai ágazat termelése júniusban jelentősen befékezett: az előbbi a májusi 9,3 százalékkal szemben 2,9 százalékos, az utóbbi 20,1 százalékot követően júniusban 4,9 százalékos növekedést regisztrált. Az élelmiszeripar tavaly április óta kétszámjegyű növekedést mutatott, és júniusban is a közelében, 9,3 százalékon állt.

A júliusi ipari termelés részletes adatait egy hét múlva, szeptember 14-én közli a KSH.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!