3p

A Megafilm-csoport dotációja egyre csak gyarapodik: a hamarosan a mozikba kerülő új filmnek nem csak a gyártását, hanem a marketingjét is felkarolja az állam.

Nem nagyon tud olyan filmet gyártani Kálomista Gábor producer, amit a Nemzeti Filminézet ne támogatna meg egy kis közpénzzel. Az már tavaly februárban kiderült, hogy történelmi-politikai thriller sorozat készül Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első kötete, a Tündérkert alapján. A tévésorozatra a Nemzeti Filmintézet 2,1 milliárd forintot szavazott meg. A nyolcrészes történelmi-politikai thriller sorozat epizódonként 48-52 perc hosszúságú lesz, és a tervek szerint 2023 őszén láthatja a közönség.

Most viszont az is kiderült, hogy Kálomista Gábor producer duplán örülhet, hiszen nem csak a gyártást, hanem a marketinget is megtolják kicsit közpénzből. Erre a célra a Nemzeti Filminézet - ahol Káel Csaba az illetékes döntőbizottság elnöke - 48 millió forintot hagyott jóvá. A pénzt konkrétan a Tündérkert Film Kft. kapja, amely a Megafilm Service Kft.-n keresztül köthető Kálomista Gáborhoz és családjához. A sorozat amúgy a Megafilm és az MTVA koprodukciója, tehát garantált a siker, a filmet pedig már tavaly nyáron elkezdték forgatni. A gyártás előkészítésére korábban szintén kaptak 98 millió forintot.

Irány a mozi. Fotó: MTI
Irány a mozi. Fotó: MTI

Kálomista Gábor nem nagyon tud hibázni. Hozzá köthető az Elk*rtuk című film, amely 2006 őszének eseményeit mutatta be fikciós módon. Az a film szintén közpénzből készült, hiszen társasági adókedvezmény formájában mintegy 350 millió forint közvetett állami támogatást vehettek igénybe. A Fidesz választási kampányában is aktív szerepet kapott. 

A producer családjának tulajdonában is lévő cégek jól mennek. A Mega Film Kiadó Kft. tavaly 331,8 millió forgalom mellett 49,6 millió forint nyereséggel zárt. Míg a Megafilm Service 236,5 millió bevételt könyvelt el 2022-ben, amiből 209,5 millió forintos profit lett. A saját tőkéje pedig igazán pazar: 606,5 millió forintot sikerült felhalmozni.

Amúgy a Nemzeti Filmintézet szerint tavaly a Magyarországon készített filmprodukciók regisztrált költése meghaladta a 250 milliárd forintot, ami mintegy 20 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. Olyan világsztárok forgattak nálunk, mint Emma Stone, Mel Gibson, Hugh Laurie, Zendaya, Kate Winslet és Alexander Skarsgard.

Azt a Napi.hu szedte össze, hogy a kulturális kormányzat és Káel Csaba által korábban hiányolt történelmi filmekből már egyre nagyobb a választék: a számos tévés produkció mellett készült többek közt a Rákay Philip-féle Petőfi-film 4,5 milliárdos és az Aranybulla-tévésorozat 600 milliós állami támogatással, továbbá 2 milliárdos közvetlen támogatással forgott a Hadik-film és 1,5 milliárddal az Antall József-film. A kormány és az NFI összesen 10,5 milliárdot adott egy Hunyadi-sorozatra is.

A Nemzeti Filmintézet pedig április 18-án döntött Kálomista Gáborék újabb filmjének támogatásáról, két nap múlva a Megafilm Service Kft.-jük már meg is alapította a projektcéget, amelyet egy hétre rá be is jegyeztek. A Majdnem Menyasszony Kft. Herczeg Ferenc egyik regényéből, A fehér pávából gyárt mozgóképet az állam 436 millió forintjának segítségével. A producer Kálomista Gábor és felesége, Helmeczy Dorottya, a vállalkozás tulajdonosai között vannak Kálomista gyermekei is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!