<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Mindent vitt az 50. héten a nézettség szempontjából a labdarúgó világbajnokság fináléja, az Argentína-Franciaország összecsapás közelébe sem ért más műsor, így nemcsak Lionel Messi döntött rekordot. 

Az mostanra biztos, hogy a katari világbajnokság döntője igazán emlékezetes marad, az elmúlt vb-k egyik leggólgazdagabb és legszorosabb összecsapását hozta Argentína és Franciaország küzdelme, amely végül tizenegyesekkel Lionel Messiék győzelmét hozta.

Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos
Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos

Azzal nem árulunk el nagy titkot nyilvánvalóan, hogy rengetegen követték a meccset, azonban a számok így is meglepőek: a kereskedelmi szempontból kiemelten fontos

18-49-es korcsoportban brutális, 44,5 százalékos közönségarányt hozott és 561 ezer embert ültetett a képernyők elé, amely az egész évben a legjobb eredmény. Hasonló volt a helyzet a teljes lakosság körében is, ugyanis 1,5 millióan nézték a vasárnap késő délutáni döntőt, azaz közel másfélszer annyian, mint a hét második legnézettebb meccsét.

Ez utóbbi a teljes lakosság körében a Franciaország-Marokkó elődöntő volt, erre 962 ezren voltak kíváncsiak, míg az argentin-horvát összecsapást 930 ezren követték. Érdekesség, hogy mindez azt jelenti, hogy a világbajnokság harmadik érméről döntő, Horvátország-Marokkó meccset „csak” 901 ezren követték, azaz úgy tűnik, hogy igazolódik a tétel, miszerint a magyarokat azok a mérkőzések hozzák lázba a leginkább, amelyeken sztárcsapatok lépnek pályára.

Milyen hete volt a kereskedelmi csatornáknak?

Az RTL esetében továbbra is a 'Konyhafőnök – VIP' foglalja el az esti műsorsávot, több mint két órás műsoridejével, a zsűrijében Fördős Zét, Rácz Jenőt, és Sárközi Ákost felvonultató széria némileg javítani tudott az előző héthez képest, hiszen legerősebb napján a 18-49-es korcsoportban 15,7 százalékos közönségarányt tudott felmutatni, ami 166 ezer nézőt jelentett a szegmensben. A teljes lakosság körében a főzős vetélkedő legerősebb napja szintén a hétfői volt, ekkor 386 ezren követték az eseményeket.

A TV2-nél két műsor osztozik az esti sávon, elsőként érkezik a 'Farm – VIP', amelynek heti legjobb, csütörtöki napja 23,7 százalékos közönségarányt és 271 ezer nézőt hozott a 18-49-esek közt, míg a teljes lakosság körében 902 ezren voltak kíváncsiak a celebrealityre ugyanezen a napon, így pedig a széria heti legjobb adásának sikerült megelőznie a vb bronzmeccsét is. Meglepően stabilan, 20 százalék körüli közönségaránnyal teljesít a Szerencsekerék is a kiemelt korcsoportban, a TV2 második hétköznapi műsora legerősebb, szerdai napján 199 ezer nézőt tudott hozni ebben a szegmensben, míg a teljes lakosság körében átlagosan 600 ezer nézőt tud a vetélkedő.

Filmek és sorozatok a hétvégén

Ahogy arról múlt heti cikkünkben is írtunk, a 'Sztárban sztár leszek!' végével elfogytak a szuperprodukciók a hétvégi műsortervekből, így a kereskedelmi csatornák sorozatokkal és amerikai filmekkel várták a nézőket szombaton és vasárnap.

A győzelem az RTL-t illeti, ugyanis a ’A mi kis falunk’ magyar sorozat 643 ezer nézőt érdekelt a teljes lakosság körében, így a világbajnokság döntőjétől eltekintve a hétvége legnézettebb műsor lett szombaton és vasárnap. Szintén említésre méltó a ’A séf meg a többiek’, az RTL másik sorozata, amely vasárnap jelentkezett dupla résszel: ezek közül az első 342 ezres nézőszámot tudott.

A világbajnokság árnyékában: így alakult az 50. hét

A foci-vb hatásai egyértelműen meglátszottak az 50. hét adatain, így az RTL és a TV2 kissé háttérbe szorult, igaz, ezen a héten utoljára. A két kereskedelmi csatorna közti mérleg ezzel együtt is a TV2 javára billent, ez egyértelműen a 'Farm – VIP' kiugróan erős teljesítményének köszönhető.

A végeredmény: a 18-49-es korcsoportban a TV2 átlagosan 17,1, míg az RTL 12,6 százalékos közönségarányra volt képes.