10p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csütörtökön 12 órától áll a sajtó képviselői elé Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. Vajon mit jelent be a kormány? Tudósításunkból kiderül.

14:08

Véget ért a Kormányinfó.

14:06

Tárgyal a kormány az egyetemi vagyonkezelő alapítványok ügyéről az Unióval, a kuratóriumi tagok mandátumának hosszát hat évben korlátoznák.

14:03

Még márciusban szavazni fog az Országgyűlés Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról - árulta el Gulyás Gergely, aki azt mondta, nem akarja a képviselők véleményét "megelőlegezni", de az elmúlt 13 évben nem fordult elő, hogy a kormány akaratával szemben szavazott volna a kormánypárti frakció, a kormány pedig - mint már többször elmondta - támogatja a két állam csatlakozását.

14:00

"Akkor van értelme, ha van kézzel fogható eredménye - Ukrajna számára is",

mondta a miniszter Orbán Viktor kijevi látogatásával kapcsolatban, amellyel kapcsolatban semmilyen részletet nem tudott mondani Gulyás Gergely, aki mét azt sem erősítette meg, hogy valamikor a jövőben sor kerül erre.

13:57

"Ha megmenthető, megmenteni, ha nem megmenthető, akkor nem tudunk mit tenni"

- mondta Gulyás Gergely az "orosz kémbank"-ként is emlegetett Nemzetközi Befektetési Bankkal kapcsolatban. A miniszter a megmentést csak úgy látja reálisnak, ha Szerbián kívül más ország is belép a bank tulajdonosi körében Magyarország mellett.

13:50

"Fel sem merült" Matolcsy György elmozdítása a kormány részéről, jelentette ki a miniszter.

A Schadl-ügy kapcsán arról beszélt Gulyás Gergely, hogy azért nem nyúltak hozzá a végrehajtói rendszerhez a Végrehajtói Kar elnökének letartózatása után, mert "nem feltétlenül a rendszerben van a hiba, hanem egyes emberek" hibázhattak.

13:46

Lapunk az inflációt, illetve a magas költségvetési hiányt firtató kérdéseire Gulyás Gergely megerősítette, hogy külső okok okozzák alapvetően az információt, élelmiszerek áfáját pedig nem tervezik tovább csökkenteni.

Az év egészében nem veszélyezteti a költségvetési hiányt ennek mostani magas értéke, ez abból adódik, hogy számos kifizetést, mint a 13. havi nyugdíjt az év elejére időzített a kormány.

Korábbi kérdés kapcsán kiderült, hogy újra épülhetnek majd szélerőművek Magyarországon, mivel csökkenteni fogják a szélerőművek a településektől való most 8 kilométeres minimális távolságát egy kilométerre, de a "helyhatóságok" hozzájárulása ezután is szükséges lesz.

"Március 31-ét vállaltuk e szabályozás életbe léptetésére"

- adott határidőt is e módosításra a miniszter.

13:38

Kitartott Gulyás Gergely a mellett, hogy a Magyar Orvosi Kamara "fenyegette" azokat az orvosokat, akik részt vállalnának az ügyeleti rendszer szerinte a kamara az által is támogatott átalakításában, és ez szerinte indokolta a kamara működésének néhány nap alatt történt átírását.

13:34

Egy módosításra van szükség az önkormányzati választások előtt a kampányfinanszírozással kapcsolatban: az a szervezet, amely külföldről kap pénzt, ne állíthasson jelöltet - válaszolta egy kérdésre a miniszter, aki hangot adott annak a meggyőződésének, hogy az ellenzék az előző választások idején törvényt sértett azzal, hogy "külföldi pénzből kampányolt".

13:29

"Holnapután megkapnánk az uniós forrásokat",

ha Dobrev Klára, Donáth Anna és Ujhelyi István EP-frakciói hoznának egy olyan döntést, hogy szigorú ellenőrzés mellett Magyarország megkapja ezeket a pénzeket - válaszolta egy kérdésre a miniszter.

Ezután arról beszélt, hogy a magyar kormány "elismerésnek veszi", hogy ilyen sok pénzt áldoztak külföldről a kormány megdöntésére.

13:23

Matolcsy György szerint "csapda" az akkumulátorgyárak építése. Erre reagálva Gulyás Gergely elmondta, ez egy jó beruházás. 2035-re át kell állni az elektromobilitásra, Magyarországnak az autóipari beruházások miatt is érdeke ennek az átállásnak a támogatása - magyarázta a miniszter.

13:19

Nem igaz, hogy Magyarország területén ukrán katonákat képeznének ki

- jelentette ki kérdésre válaszolva a miniszter, aki az ügyvezető szlovák védelmi miniszter "tájékozatlanságának" tudta be, hogy ilyen értelmű kijelentést tett.

13:17

A gázárakról szólva Gulyás Gergely elmondta, a jövő év sokkal könnyebb lenne, ha a jelenlegi szinten maradnának a gázárak, de a jelenlegi inflációban nem jelenik meg az árak mérséklődése, hiszen a cégek többsége fix idejű, fix árú szerződések keretében vásárolja a gázt. Azt is elárulta a miniszter, hogy a magyar kormány viszont változó áron szerződött.

13:08

Nem érdemes kiragadni részleteket a gyermekvédelmi törvény készülő módosításából. A miniszter ezért személyes véleményét közölve mondta el, hogy

"az nincs rendben, és bűncselekménynek kéne lennie, ha egy 40 éves embernek egy 15 éves emberrel van szexuális kapcsolata, akár azonos neműekről, akár különböző neműekről van szó".

Jogos annak a felvetése, hogy bizonyos korkülönbség önmagában bűncselekménnyé tegyen egy ilyen kapcsolatot - tette hozzá Gulyás Gergely, hangsúlyozva hogy továbbra is csak saját személyes véleményét közli. Mindez a beleegyezési korhatár esetleges megemelése kapcsán került szóba.

13:04

Elismerte Gulyás Gergely, hogy az ő javaslatára került be a svéd és finn NATO-csatlakozás ügyében indított delegációba két fideszes EP-képviselő is. A miniszter szerint a két ország csatlakozásának kérdése nem független a magyar kormány konfliktusától az Unióval, mivel szerinte a NATO is egy értékközösség, nem csak védelmi közösség.

"Ha az EU-ban nem akarnak egy közösségben lenni a magyarokkal, akkor a NATO-ban miért vállalnának mégis közösséget velük?"

- tette fel a kérdést Gulyás Gergely.

12:58

Orbán Viktor utalt ma délelőtti beszédében arra, hogy új gázerőművek épülhetnének az országban. Az erre vonatkozó kérdésre a miniszter elmondta, a kormány célkitűzése, hogy hazai forrásokból a legnagyobb mértékben tudjuk biztosítani, ezt a leggyorsabban a gázerőművek építésével lehet megoldani, de legkorábban így is csak 2-3 év múlva készülhetnének el az erőművek. Több helyen is lehetne létesíteni ilyeneket, de a részletekről csak kormányzati előterjesztés után tud beszélni Gulyás Gergely, ahogy arról is, milyen forrásból származó gázzal működnének ezek az erőművek.

12:54

Lázár János tárgyal az önkormányzatokkal a vármegyebérletek érvényességének a városi tömegközlekedésre való kiterjesztéséről.

12:48

„Magyarországgal szembeni, faji alapú bosszú”

a magyar egyetemek a Horizont programból való kizárása Gulyás Gergely szerint, de a magyar költségvetés képes arra, hogy e forrásokat biztosítsa, az Erasmus programmal együtt.

12:44

"Az a jó, ha a jegybank és a kormány között jó együttműködés van. Az  infláció a jegybank felelősségi körébe tartozik. Ahelyett, hogy azt bizonygatná a jegybank, hogy mégsem ő a felelős az inflációért, az lenne a jó, ha az infláció letöréséért cselekedne a jegybank"

- mondta el Gulyás Gergely egy Matolcsy György a kormány irányában megfogalmazott kritikáját firtató kérdésre. Hozzátette: az egyeztetések rendszeresek a jegybank és a kormány között.

12:41

A „gyermekvédelmi” törvénnyel kapcsolatban azt is elmondta a miniszter, hogy nem feltétlenül fogják megvárni a törvény módosításával az Európai Unió Bíróságának az eredeti törvénnyel kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárásában hozott döntését, erre ugyanis „semmi sem kötelezi” a magyar kormányt.

12:36

Gulyás Gergely még várna a Svédországban és Finnországban járt parlamenti delegáció útjának értékelésével, mert jövő héten tárgyal majd erről a kormány. „Egy másik szövetségben is benne vagyunk ezzel a két országgal, ahol időnként nem szövetségesként, hanem ellenségként viselkedtek" - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, Navracsics Tibor tegnap utazott Brüsszelbe, remélhetőleg sikerül megoldást találni az egyetemek modellváltása ügyében, de ez egy „álprobléma” Gulyás Gergely szerint, hiszen szerinte sikeres az átalakítás.

Matolcsy Györggyel kapcsolatban Gulyás Gergely nem akart állást foglalni, a kormánynál „nem járt” olyan törvényjavaslat, amely lehetővé tenné a jegybank elnökének megbízatását egy harmadik ciklusra is meghosszabbítani.

12:32

Január 1-jétől emelték 10 százalékkal a pedagógusok bérét, a cél az, hogy két év múlvára egy átlagos pedagógus bér 800 ezer forintra emelkedjen, ennek végrehajtása az uniós pénzek beérkezésétől függ, 2025-től éves szinten 8-900 milliárd forintos költséget jelentene a pedagógusbérek emelésének finanszírozása.

12:28

A gyermekvédelmi törvény ügyéről is beszélt Gulyás Gergely, aki bízik benne, hogy az uniós bíróságon csak jogi, és nem politikai szempontok alapján fognak dönteni a kérdésben. Varga Judit tegnap este fordult ebben az ügyben az Európai Unió Bíróságához.

12:25

Megemelik a Baross Gábor program forrásait 1000 milliárd forintra. Euróban 3-3,5 százalékos a kamat, forintban 6-6,5 százalék, ez a mai kamatkörnyezetben nagyon kedvezőnek számít Gulyás Gergely elmondása szerint.

12:22

„A baloldal fegyvereket szállítana és belesodorná Magyarországot a háborúba” – állította Gulyás Gergely, ezután arról beszélt, hogy az energiaárak hatása nagyobb a magyar gazdaságra. Talán túl vagyunk az infláció csúcspontján, de ahhoz, hogy helyesen tudjuk kezelni az inflációt, meg kell határozni az okokat. Gulyás Gergely szerint ezek döntő többsége külső ok.

Két feladat van: az inflációt mérséklő döntések meghozatala, a cél az év utolsó hónapjára egyszámjegyű infláció elérése. A másik feladat a családok védelme. Sokat tett a kormány ezen a területen Gulyás Gergely szerint, kamatstop, gyármentő program, a rezsicsökkentés fenntartása, nemzeti tőkeholding rendszer létrehozása, 13. havi nyugdíj, a munkába járás támogatása, alapvető élelmiszerek árstopja - ezeket említette többek közt a miniszter.

12:17

Elkezdődött a Kormányinfó, Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter elsőként arról beszélt, hogy hosszú ülést tartott a kormány tegnap, amelyen a háborús helyzetet és ennek hatásait értékelték.

Elhúzódó háborúra kell felkészülni a miniszter szerint, és ez azt jelenti, hogy ennek gazdasági következményei is velünk maradnak. A gázárak a feltöltés időszakában várhatóan újra emelkedni fognak.

A magyar álláspont világos: Magyarország elítéli az orosz agressziót, segítjük Ukrajnát és kiemelten a kárpátaljai magyarságot.

12:05

A Bánk bánból idézve zárta beszédét Orbán Viktor: "Nem kell félnetek, jó lesz!" Vagy lehet hogy úgy értette, "félnetek jó lesz"?

12:01

Egyelőre várunk Gulyás Gergelyékre, és ez még így lehet néhány percig, hiszen még tart Orbán Viktor beszéde a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén.

11:58

Élő tudósításunk hamarosan kezdődik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!