2p

A jövő tavaszi választás attól még rendben lemehet.

Újabb salátatörvényt nyújtott be a parlamentnek Semjén Zsolt, melynek a legfontosabb intézkedése az, hogy

a kormány 2022. június elsejéig meghosszabbítaná a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet.

Az indoklás a szokásos: a járvány nem tűnt el, így a járvány okozta nehézségek sem, pláne, hogy a koronavírus mutálódik is, és a variánsai korábban nem tapasztalt gyorsasággal terjednek, nyakig vagyunk a negyedik hullámban, szóval a problémák gyors és rugalmas megoldása érdekében megint meg kell hosszabbítani a veszélyhelyzetet. A törvénymódosító azt is hozzáteszi, hogy amennyiben a járványhelyzet engedi, a kormány le fogja fújni ezt a különleges jogrendet.

A törvénymódosító-csomagot Semjén Zsolt nyújtotta be. (Fotó: MTI / Mohai Balázs)
A törvénymódosító-csomagot Semjén Zsolt nyújtotta be. (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

A törvénymódosító-halmazban természetesen számos olyan intézkedés hatályát is meghosszabbítják, melyeket a kormány a Covid-veszélyhelyzet miatt hozott meg.

Így

  • az idehaza kiállított, és 2020. március 11. és 2020. július 3. között vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmányok - köztük a jogosítványba bejegyzett műszaki érvényességi időt is - érvényességi idejét 2022. június 30-ig kitolták
  • a 2020. november 4. és 2022. február 28. között lejárt vagy lejáró tartózkodásra jogosító okmányok, valamint a letelepedési engedély és bevándorlási engedély okmányok – a rövid időtartamú beutazásra jogosító vízum, valamint a tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum okmányok kivételével – szintén 2022. június 30-ig lesznek érvényesek
  • a hosszabbítások alól természetesen kivétel a koronavírus védettségi igazolványa, ami értelemszerűen továbbra is a lejáratáig érvényes
  • továbbra sem kell nyelvvizsgát tenni ahhoz, hogy a felsőoktatásban résztvevő hallgatók megkapják a diplomájukat - a mostani módosítás a 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között sikeresen záróvizsgázókra vonatkozik*

Mivel jövő tavasszal - áprilisban vagy májusban - jönnek a választások, a salátatörvény kitér arra is, hogy a választás kitűzése az Alaptörvényből következik, ezért azt a különleges jogrend fennállása nem befolyásolja.

*Frissítés: Erről már nyáron megjelent egy rendelet a Magyar Közlönyben. Keressük a kormányt, hogy ezután miért volt szükséges a salátatörvénybe is beletenni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!