2018. július 2. 14:05

Lejárt a felügyelőbizottsági tagok mandátuma.

Az előző Országgyűlés mandátumának lejárta egyben azt is jelentette, hogy a Magyar Nemzeti Banki felügyelőbizottsági tagjainak is lejárt a mandátumuk. Erről az MNB-ről szóló törvény rendelkezik.

Új parlament, új fb Új parlament, új fb

Épp ezért szükség lesz új fb-tagok kinevezésére. Közülük az elnököt, illetve három tagot a parlament választja meg (az elnököt a jogszabály szerint a kormánypárti frakciók jelölik). További két tagot pedig a miniszter - jelen esetben Varga Mihály - delegál a testületbe. Egy tag közvetlenül a tárcától érkezik, a másik pedig a miniszter által felkért szakértő.

A leendő tagok meghallgatására kerül sor holnap a parlament gazdasági bizottsága előtt. Ez a testület hivatott eljárni a jegybanki ügyekben. A minap a költségvetési bizottság próbálta behívni a jegybank elnökét, Matolcsy Györgyöt, hogy a gyengülő forint miatt kérjenek tőle tájékoztatást, de az MNB vezetője - ahogy azt cikkünkben előre jeleztük - kimentette magát, arra hivatkozva, hogy a költségvetési bizottság nem illetékes a jegybankkal kapcsolatos ügyekben.

Nem mellékesen a költségvetési bizottságot egy ellenzéki politikus, Varjú László DK-s képviselő vezeti, a gazdaságit pedig Bánki Erik fideszes képviselő.

Jelenleg így néz ki az MNB felügyelőbizottsága:

Elnök:

  • Papcsák Ferenc

Tagok:

  • Madarász László
  • Szényei Gábor András
  • Nyikos László
  • Molnár István
  • Tóth Attila Simon

Azt egyelőre nem tudni, hogy a régi tagok közül ki marad, kinek a helyére érkezik új ember. Portálunk elérte az egyik felügyelőbizottsági tagot, akit meglepett, hogy holnap meghallgatás lesz. Ennek utána kell járnom - mondta az mfor-nak.