2018. június 29. 20:36

Mivel nem a megfelelő helyre hívták.

Matolcsy György nem megy el a parlament költségvetési bizottságának ülésére - közölte a Magyar Nemzeti Bank a honlapján.

Matolcsy György Matolcsy György

A jegybankelnök azért utasította vissza a bizottság elnökének, Varjú Lászlónak a megkeresését, mert a jogszabályok szerint nem ez az illetékes bizottság a jegybanki ügyekben, hanem a gazdasági. Amelynek élén nem egy ellenzéki politikus áll (Varjú László a Demokratikus Koalíció képviselője), hanem egy kormánypárti (Bánki Erik fideszes).

Az MNB közleménye szerint az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke, Varjú László  jegybanktörvény ismerete nélkül, kizárólag politikai haszonszerzés céljából kezdeményezte a költségvetési bizottság összehívását, miközben a jegybanktörvény egyértelműen kimondja, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.

Felhívták továbbá a figyelmet, hogy a jegybank elnöke rendszeresen beszámol az Országgyűlés plenáris ülésén, valamint minden esetben eleget tesz a gazdasági bizottság üléseire szóló meghívásoknak. Az elfogadásra váró költségvetésről a stabilitási törvény értelmében a Költségvetési Tanács elnöke jogosult beszámolni a költségvetési bizottság előtt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.