3p

A vésztartalékokhoz kellett nyúlnia a Mavirnak, az év folyamán egymást érik majd a karbantartások. Mi lesz, ha kiesik az erőmű termelésének jelentős része?

A Szabad Európa cikkéből az derül ki, hogy váratlan izgalmak borzolták a paksi atomerőmű személyzetének idegeit 2023. december 25-én.

" Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) hivatalos közleménye szerint a reggeli órákban az erőmű 2., 3. és 4. blokkja a rendszerirányító (Mavir) kérésére úgynevezett tercier szabályozásokban vett részt, aminek részeként összesen majdnem egyblokknyi (396 MW) termelőkapacitást levett az erőmű a hálózatról. (A tercier szabályozás lényege leegyszerűsítve az, hogy a jellemzően valamilyen javításból, karbantartásból visszatérő termelőegység nincs teljesen szinkronban a hálózati igényekkel, ezért finomhangolni kell a rendszerén.) Igen ám, de a leterhelést követően a Paks 4. blokk 6.42-kor az automatikus védelmi rendszer reakciójára leállt. Az történt – ahogy egy nukleáris ipari szakember fogalmazott –, hogy

'amikor kinyomták a kuplungot, visszakapcsoltak, és óvatosan ráléptek a gázra, a járművet sikerült valahogy lefullasztani'"

- magyarázza el a lap a történteket.

Az erőmű termelését csak december 26-án hajnalban sikerült visszatornázni 1500 MW közelébe, a kieső kapacitásokat pedig a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) adatai szerint nem sikerült sem gázerőművekkel, sem importból fedezni, így kénytelenek voltak a vésztartaléknak számító olajtüzelésű erőműveket helyezni üzembe.

A Paksi Atomerőmű négyes reaktorának vezérlőterme - sikerül majd csúszások, váratlan események nélkül levezényelni a karbantartásokat? Fotó: MTI/Sóki Tamás
A Paksi Atomerőmű négyes reaktorának vezérlőterme - sikerül majd csúszások, váratlan események nélkül levezényelni a karbantartásokat? Fotó: MTI/Sóki Tamás

A lap összeszedi, hogy az utóbbi időszakban hány kisebb-nagyobb üzemzavar, termeléskiesés volt a paksi erőműben, majd arra figyelmeztet, hogy 2024-ben akár komolyabb fennakadások is jöhetnek.

"Február elejétől április közepéig tervezett nagyjavítás lesz a Paks 4. blokkon, május elejétől június elejéig a Paks 2. blokkon, és augusztus végétől szeptember végéig a Paks 3-as blokkon. Ez a hálózat – és a magyarországi áramtermelés – számára minden esetben az adott egység 500 MW-os teljesítményének kiesését jelenti, illetve akár annál is többet, ha a nagyjavítások összecsúsznak, és nem fejeződnek be az eltervezett időpontra. Erre volt már néhány példa korábban, a kockázat pedig csak tovább nő azáltal, hogy a rakoncátlankodó Paks 1. kivételével minden blokk nagyjavítására sort kell keríteni"

- foglalja össze a Szabad Európa. A lap megkérdezte a Mavirt, hogyan készülnek a karbantartások jelentette helyzetre, és azt a választ kapták, hogy az ütemezésben figyelembevették az esetleges csúszásokat is, szükség esetén pedig hazai forrásból és importból is biztosíthatják a fogyasztói igények kielégítését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!