2018. december 4. 08:20

Michael Roth, aki rossz néven vette Gruevszki befogadását, a magyar kormánnyal is tárgyalt volna a héten, de mégsem jön.

Lemondta magyarországi látogatását Michael Roth, erősítette meg a privátbankár.hu-nak egy diplomáciai forrás a Népszava értesülését. A  német Európa-ügyi államminiszter a kedden kezdődő Német-Magyar Fórumon vett volna részt – a hivatalos programban szerepel is a neve –, valamint találkozni kívánt a magyar kormány képviselőivel.

Michael Roth. (Forrás: Facebook) Michael Roth. (Forrás: Facebook)

Furcsa lemondások

A szociáldemokrata politikus távolmaradását betegséggel indokolta. A Népszava szerint ezt megelőzően magyar részről egy miniszter és egy államtitkár is visszamondta a részvételt a fórumon egy  olyan „nagyszabású Fidesz-rendezvényre” hivatkozva, amiről senki sem tud semmit. A lemondásokat a német fél állítólag nagyon rossz néven vette.

Az államminiszter korábban több alkalommal élesen bírálta az Orbán-kormányt – legutóbb például azért, mert befogadta a hazájában korrupció miatt jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit. „Magyarország megnyitja határait a menekültek előtt. Csodálatos...” – írta ironikus hangnemben a Twitteren, amikor Gruevszki bejelentette, hogy menedékkérelmet nyújtott be hazánkban.

Magyarország nehéz partner

Egy 2017-es Facebook-bejegyzésben, miután Budapesten tárgyalt a kormány, az ellenzék és a civil szervezetek képviselőivel, nehéz partnernek nevezte Magyarországot. Megemlítette, hogy a menekültpolitika, a tudomány szabadsága, a civil szervezetek, a média és a jogállamiság kérdését is máshogy látják. Ugyanakkor szerinte éppen ezért fontos, hogy beszéljenek egymással.

(Privátbankár.hu)