2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még valamit meg kell tennie a magyar kormánynak és a parlamentnek, mielőtt tényleg feloldaná az Európai Bizottság közel 10 milliárd eurónyi pénz zárolását.

Saját forrásaira hivatkozva cáfolja a Népszava a Politico reggeli, lapunk által is szemlézett értesülését, hogy már ma (december 12-én, kedden) dönthet az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt uniós források egy tetemes részének felszabadításáról.

A lap szerint erre csak szerdán kerülhet sor, méghozzá csak azután, hogy a magyar parlament kedden megszavazza az elvárt igazságügyi reform utolsó elemét, és a törvényt este közzé is tegyék a Magyar Közlönyben.

A döntés az úgynevezett kohéziós források nagy, mintegy 10 milliárd eurós részét érintheti. A parlament elé került törvényjavaslat pedig azt az uniós elvárást teljesítené, hogy a magyar bírák szabadon fordulhassanak az Európai Unió Bíróságához előzetes döntéshozatali kérelmeikkel. Független szakértők szerint a törvényjavaslat ezt egyébként nem garantálja, azonban úgy tűnik, Ursula von der Leyen elnök és a biztosok testülete ezeket az aggályokat nem tervezi figyelembe venni, és szerdán kedvező értékelést adnak az igazságügyi reform ügyében.

A felszabadított források nem egy összegben, hanem több éven keresztül, a benyújtott számlák ellenértekékent érkezhetnek majd Magyarországra. A 22 milliárdra rúgó kohéziós források többi része továbbra is zárolva marad egyéb jogállamisági és korrupciós aggályok miatt, a Bizottság pedig szerdán olyan jelentést tervez publikálni a Népszava szerint, amelyben kimondják, a - közvetlenül 6,3 milliárd eurót blokkoló - jogállamisági eljárást nem sikerült eredményesen lezárni, méghozzá a magyar kormány tétlensége miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!