3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Tízmilliárd eurót kaphat első körben Magyarország, a bizottsági elnök megalázó fordulatra kényszerülhet kedden.

A Politico brüsszeli forrásai szerint ma (december 12-én, kedden) elfogadhatja az Európai Bizottság a magyar igazságügyi reformot, és ezzel megnyílhat az út a befagyasztott uniós források kifizetése előtt. Az igazságügyi reform olyan mérföldkőként volt meghatározva az Unió részéről, amelynek nem teljesítése gyakorlatilag az összes uniós forrást blokkolta, így teljesítettnek nyilvánítása hatalmas győzelem lenne a magyar kormány számára, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás, illetve az Ukrajna uniós csatlakozásáról megkezdendő tárgyalások blokkolásával is igyekezett rávenni a Bizottságot, hogy döntsön kedvezően ebben az ügyben.

A Politico értékelése szerint a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen számára megalázó vereség a dolgok ilyetén fordulata, hiszen az elnök többször is kijelentette, csak a jogállamisági feltételek maradéktalan teljesülése esetén lehet szó a pénzek kifizetéséről, ráadásul a magyar kormány legújabb nemzeti konzultációs plakátkampánya személyében is támadta a vezetőt.

A hivatalos értékelés szerint viszont a Bizottságnak nincs más választása, mint a források feloldása, hiszen a magyar kormány teljesítette azt, amit kértek tőle - bár ezzel kapcsolatban azért megoszlik a szakértők véleménye.

A források befagyasztása "sokkal hatékonyabb volt, mint vártuk" - fogalmazott egy bizottsági tisztviselő. "Tarthatnánk tovább befagyasztva ezeket, de akkor szembe mennénk a joggal" - vélekedett egy kollégája.

"Ha a Bizottság nem oldja fel a befagyasztást, Magyarország perre mehetne és valószínűleg nyerne is"

- tette hozzá egy vezető diplomata.

Az Európai Parlament képviselőinek egy jó része valószínűleg nem lesz boldog a fordulattól. Az Orbán Viktor egyik legkeményebb kritikusának számító Daniel Freund EP-képviselő szerint például a jogállamisági helyzet "alapvetően nem változott",

"Orbán megbénítja az EU-t és szembe megy az unió alapvető biztonsági érdekeivel", az Ukrajnának nyújtott támogatás ügyében kifejtett álláspontja pedig "úgy hangzik, mintha a Kreml parancsait követné".

Freund és más vezető politikusok is úgy vélik, az ügy Von der Leyen bizottsági elnöki újraválasztását is veszélybe sodorhatja a következő parlamenti ciklusban.

Frissítés:

Közben a Népszava cáfolta a keddi időpontot és újabb részleteket is kiderített az ügy állásáról. Erről részleteket itt talál >>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!