<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Leállt a Barátság kőolajvezeték, de az ellátás egyelőre zavartalan. A Mol már reagált is a hírre. 

Rakétatalálat érte a Barátság-kőolajvezeték áramellátóját a belorusz-ukrán határon. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó. Az ellátás egyelőre zavartalan.

A Mol felkészült arra, hogy folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását - közölte az Infostarttal a Mol Magyarország kedden arra reagálva, hogy egy rakétatámadás miatt leállt a Barátság-kőolajvezeték.

Egy régi, rozsdás tábla a Barátság olajvezeték mentén, Ukrajna területén. Jelenleg áll. Fotó: Depositphotos
Egy régi, rozsdás tábla a Barátság olajvezeték mentén, Ukrajna területén. Jelenleg áll. Fotó: Depositphotos

Ahogy mi is beszámoltunk róla, az oroszok nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét, a transzformátor-állomások a fő célpontok. A fehérorosz határnál eltaláltak egy transzformátor-állomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. A jelenlegi helyzetben a Barátság olajvezeték leállt, ugyanis nincsen áramellátása a szivattyúknak.

A Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani. A 90 nap elegendőnek mutatkozik, hogy a déli szállításokat megszervezzék.

Az orosz erők kedd délután nagyszabású rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban energetikai létesítményeket támadtak, a csapások estig folytatódhatnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy a tömeges orosz rakétatámadás néhány, Ukrajnával szomszédos ország energiarendszerére is hatással lehet. "Ez a támadás nemcsak Ukrajna energiarendszerét érintheti, hanem néhány szomszédunkét is" - írta Facebook-bejegyzésében. Kiemelte, hogy az energiarendszernek a mostani támadása volt a legmasszívabb a háború kezdete óta.

Szeptember végén az Északi Áramlat vezetéket érte támadás.

Frissítés:

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta  a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba - írja az MTI.