<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A tavaly civil ernyőszervezetként alapított, kuratóriumában kormányközeli személyeket, köztük a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérét is a soraiban tudó Magyar Kertörökség Alapítvány megtalálta a gépjármű-közbeszerzésének nyertesét.

A „hazai és a Kárpát-medencei kertörökség megőrzésének és fenntarthatóságának elősegítésére” tavaly szeptemberben létrejött és a Budai Vár Dísz terének egyik házába bejelentett alapítvány a gazdasági válság közepén mindjárt hét gépjárművet lízingel 156 millió forintért.

Franciaországi kastély díszkertje. Fotónk illusztráció: DepositphotosFranciaországi kastély díszkertje. Fotónk illusztráció: Depositphotos

Az alapítvány, mely kuratóriumában ott találjuk például Guller Zoltánt, az MTÜ vezérigazgatóját, vagy Kieselbach Tamás műkereskedőt, a Kieselbach Galéria és Aukciósház tulajdonosát is, gyorsított eljárásban kereste azt a beszállítót, akitől plug-in hibrid, vagy plug-in dízel hibrid "limuzinból", azaz lépcsős hátú autóból két darabot, azonos gyártmányú személygépkocsiból három darabot, illetve ezek mellett még egy benzinnel vagy dízellel üzemelő tárgyalóbuszt, és egy elektromos buszt is tartósan bérbe tud venni, a lízingelés végén pedig nagy valószínűséggel a tulajdonába is kerül a zökkenőmentes mindennapokhoz. A hároméves időre lízingelni kívánt gépjárművekkel nemcsak új, hanem használt állapotúakkal lehetett pályázni a közbeszerzésre.

Azt, hogy mire ez a sietség, miszerint gyorsított eljárásra volt szükség, azzal indokolják, hogy az alapítvány napi feladatainak az ellátásához elengedhetetlenül szükséges a gépjárművek mielőbbi használatbavétele. 

Az egészen pontosan 156 682 080 forintos közbeszerzés nyertese a FlottaMan Zrt., akik úgy nyerték meg a projektet, hogy tavalyi éves nettó forgalmuk 2,2 millió forint volt, adózott nyereségük pedig mindössze 5 millió forint.

A sok feltétel mellett a nyertes cégnek nemcsak a soronkívüliséget kell biztosítania a márkaszervizekben, hanem prémium kategóriájú (Michelin, Continental, Bridgestone, Goodyear vagy ezekkel egyenértékű) gumiabroncsokat is, 24 órában működő segélyszolgálatot, illetve meghibásodás esetén úgynevezett „hozom-viszem” szolgáltatást is. Feltételként szabták meg azt is, hogy az alapítvány a személygépjárműveket korlátlanul használhassa az EU-tagállamokban, továbbá Szerbiában, Montenegróban, Svájcban és - érdekes módon - Ukrajnában is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.