<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Úgy tűnik, a tavaly civil ernyőszervezetként alapított, kuratóriumában kormányközeli személyeket, köztük a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérét is a soraiban tudó Magyar Kertörökség Alapítványt (MKA) sem a háborús veszélyhelyzet, sem a már létező üzemanyagellátási gondok, sem a magas infláció nem befolyásolja, hogy meghúzza a nadrágszíjat: gyorsított eljárásban több gépjárművet is vásárol. Legalábbis ez derül ki a július 29-én meghirdetett Európai Uniós közbeszerzési felhívásból.

A „hazai és a Kárpát-medencei kertörökség megőrzésének és fenntarthatóságának elősegítésére” tavaly szeptemberben létrejött és a Budai Vár Dísz terének egyik házába bejelentett alapítvány egységes gépjárműflottát vásárol. Gyorsított eljárásban keresi azt a beszállítót, akitől plug-in hibrid, vagy plug-in dízel hibrid "limuzinból", azaz lépcsős hátú autóból két darabot, azonos gyártmányú személygépkocsiból három darabot tudna venni, illetve ezek mellett még egy benzinnel vagy dízellel üzemelő tárgyalóbuszt, és egy elektromos buszt is vásárolna a zökkenőmentes mindennapokhoz. A hároméves időre lízingelni kívánt gépjárművekkel nem csak új, hanem használt állapotúakkal lehet pályázni a közbeszerzésre.

Tavaly a fertődi Eszterházy kastélyban jelentették be az alapítvány megalakulását. Fotó: DepositphotosTavaly a fertődi Eszterházy kastélyban jelentették be az alapítvány megalakulását. Fotó: Depositphotos

A sok feltétel mellett a pályázónak nemcsak a soronkívüliséget kell biztosítania a márkaszervizekben, hanem prémium kategóriájú (Michelin, Continental, Bridgestone, Goodyear vagy ezekkel egyenértékű) gumiabroncsokat is, 24 órában működő segélyszolgálatot, illetve meghibásodás esetén úgynevezett „hozom-viszem” szolgáltatást is.

Feltétel az is, hogy az alapítvány a személygépjárműveket korlátlanul használhassa az EU-tagállamokban, Szerbiában, Montenegróban, Svájcban, és – érdekes módon Ukrajnában is.

A gyorsított eljárást azzal indokolják, hogy az alapítvány napi feladatellátáshoz elengedhetetlenül szükséges a gépjárművek mielőbbi használatbavétele a magyar kultúra, különös tekintettel a kertkultúrára, a magyar kertörökség, kerten belüli örökség és a hozzá kapcsolódó részek, táji örökség kutatása, megóvása, fejlesztése miatt, és országos, valamint nemzetközi szinten a partnerekkel és szakmai szervezetekkel való személyes kapcsolattartás biztosítása érdekében.

„Amikor visszaállítjuk történeti kertjeink állapotát, hogy megóvjuk azokat az utókornak, mindenképp az örökség tudományos kutatására, szakmai párbeszédre alapuló megújításra és fenntartásra van szükség. A munka dandárja azonban még előttünk áll, hiszen csaknem 1900 hazai kertről van szó, még akkor is, ha ebből mintegy négyszáz tekinthető nemzetközi vagy országos szempontból is kiemelt fontosságúnak”emelte ki Herczeg Ágnes, az MKA elnöke áprilisban a Díszes haszonkertek – Várak, paloták, kastélyok, udvarházak, egyházi központok kertörökségének múltja és jövője kiállításmegnyitóján.

Azt is hozzátette, azt szeretnék elérni, hogy a kertekre alanyi jogon jusson felújítási pénz.

A civil ernyőszervezetként tavaly elindult Magyar Kertörökség Alapítvány - amely idén júniusban stratégiai együttműködést kötött a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) - 2021 szeptemberi alakulásakor kiadott közleménye szerint jelenleg hazánkban nincs elfogadott, jóváhagyott kastélykert- vagy kertörökséglista. A hazai kertvagyon 1100 település területén helyezkedik el, becsült nagysága 660 km², ami hozzávetőleg 690 Margit-szigetnyi nagyságú terület. A legértékesebbnek számító 408 történeti kert döntő többsége (58 százalék) állami tulajdonú.

Az alapítvány kuratóriumában egyébként ott találjuk például Guller Zoltánt, az MTÜ vezérigazgatóját, vagy Kieselbach Tamás műkereskedőt, a Kieselbach Galéria és Aukciósház tulajdonosát is. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.