3p

A nem fertőző betegségek felelősek a halálozások 74 százalékáért világszerte az Egészségügyi Világszervezet szerdai jelentése szerint. Minden második másodpercben meghal egy 70 évnél fiatalabb ember ilyen betegségben.

A nem fertőző betegségek között a szív- és érrendszeri betegségek, a rákos megbetegedések, a krónikus légzőszervi megbetegedések és a cukorbetegség az összes idő előtti halálozás 80 százalékát okozza.

Bente Mikkelsen, a WHO nem fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője szerint egyértelmű, hogy mi a teendő: meg kell előzni ezeket a betegségeket például az alkoholfogyasztás és a dohányzás csökkentésével, az egészséges táplálkozással, több testmozgással és friss levegővel.

A betegek 85 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban él, ahol többnyire nem jutnak hozzá a megfelelő kezeléshez.

 A WHO szerint a nem fertőző betegségek hosszadalmas és drága kezelésének költségei, valamint a betegség okozta jövedelemkiesés évente milliókat taszít szegénységbe. Az ezeknek az országoknak nyújtott további segélyek hozzájárulhatnának a gyógyult betegek munkába állásához, és ezzel az országuk gazdasága erősödhetne.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

Sokakat meg lehetne menteni

Nem fertőző betegségek miatt évente 41 millióan halnak meg világszerte. A hatékony beavatkozással a WHO számításai szerint 2030-ig 39 millió ember életét lehetne megmenteni, "sokan élhetnének hosszabb és boldogabb életet".

A WHO elindított egy interaktív portált, amelyen nyomon lehet követni az egyes országok helyzetét. A portál adatai szerint Svédországban, Norvégiában, Olaszországban és Ausztráliában a legalacsonyabb a nem fertőző betegségben szenvedők aránya.

A portálon az egyes országok adatait össze lehet hasonlítani: például kiderül, hogy Franciaországban nagyobb probléma az elhízottság és az egészségtelen táplálkozás, mint Németországban, viszont a németekkel szemben a franciák többet mozognak. Olaszország és Németország adatainak összevetése pedig azt mutatja, hogy előbbiben több alkoholt fogyasztanak, de kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés.

Így áll Magyarország

A portál adatai szerint Magyarországon a halálozások 94 százalékáért felelősek a nem fertőző betegségek, és a férfiak kétszer akkora eséllyel halnak meg idő előtt, mint a nők. A szív- és érrendszeri betegségek az elhalálozások 49 százalékát, míg a rákos megbetegedések a 25 százalékát okozzák.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!