3p

A felcsúti milliárdos cégbirodalma egyedül irányítja a közmédia, az ATV és a TV2 hirdetéseit is a jövőben. Földije, Vida József visszavonulóban.

Eddig nem lehetett tudni, hogy mi célból jött létre még januárban a médiában való aktivitásra utaló névvel a Status Media Project Kft.. Mindössze annyi volt az eddig elérhető információ, hogy

  • a vagyonkezelő cég tulajdonosa a Status MPE Magántőkealap,
  • amit pedig a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. menedzsel,
  • amely száz százalékban Mészáros Lőrinc tulajdonában áll.

Tehát a felcsúti sikerember készült valamire, de egy új társaság elindításának célját az alapító nem köteles a külvilág tudomására hozni. Előbb-utóbb azonban minden cég hagy maga után valamilyen nyomot, főleg, ha az ország leggazdagabb embere a tulajdonosa. Október 19-én ugyanis beérkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) egy összefonódás-bejelentés, amelyből kiderült, hogy

a tranzakció eredményeként a Mészáros Csoporthoz tartozó Status MPE Magántőkealap közvetetten egyedüli irányítást szerez a Visus Invest Vagyonkezelő Kft., és az általa irányított Atmedia Kft. és leányvállalatai felett. Az Atmedia Kft. médiahirdetési felületek – ezen belül tv, rádió és online felületek – közvetítői/ügynöki értékesítésével foglalkozik. 

Az üzlet résztvevői között pedig a magántőkealap, a Visus Invest és az Atmedia mellett a Status Media Projekt Kft. is szerepel. Mivel a szövegben a közvetetten szó szerepel, ezért nagy eséllyel a köztes cég a Mészáros-féle magántőkealap és a Visus Invest között az eddig ismeretlen céllal tevékenykedő Status Media Projekt Kft. lehet.

Mészáros Lőrinc egyedül irányít. Fotó: MTI
Mészáros Lőrinc egyedül irányít. Fotó: MTI

Ennél lényegesebb elem azonban a GVH-s bejelentésben, hogy tehát a Mészáros-birodalom egyedüli irányítást szerez az Atmedia felett. A G7.hu is megírta, hogy az Atmedia már korábban is részben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozott, de más kormányközeli üzletemberek is jelen voltak a cégben. A cég 2016-ban került a kormány közelébe, amikor Tombor András megvette. Később egyrészt Mészáros Lőrinc magántőkealapja, másrészt a felcsúti milliárdossal jó kapcsolatot ápoló és több érdekeltségében is tisztséget viselő - mindenekelőtt az Opus Global Nyrt. igazgatósági elnöki posztját betöltő - földije, Vida József és üzlettársai álltak a cég mögött.

Az egyedüli irányítás megszerzése nem azt jelenti, hogy Vida József eladta volna a részesedését többek között a közmédia, a TV2 és az ATV reklámfelületeiért felős cégcsoportban, hanem teljes egészében átadta az irányítási jogokat. Hatalmas falatról van szó: 2022-ben már 43,1 milliárd forintos forgalommal zártak. A G7 cikke szerint ez a döntés annak a folyamatnak a része, hogy a 2022-ben még a 23. leggazdagabb magyarnak számító Vida József visszavonul. Az Atmedia és a hozzá hasonló sales house-ok a médiában megjelenő hirdetéseket kezelik, miután a lapok, csatornák átadják nekik a reklámfelületeiket, hogy azokat – jellemzően csomagokba rendezve – a hirdetőknek tovább értékesítsék.

Az Atmedia legutóbbi bejelentése az volt, hogy ők végzik 2023 januárjától Magyarország egyik vezető médiavállalata, a Marquard Group Hungary online reklámértékesítését. A multimédiás kereskedőház portfóliója így olyan prémium magazinokkal bővült, mint a nemzetközi trendteremtő JOY, a világ vezető stílusmagazinja, az InStyle, a modern nőket megszólító ÉVA, illetve a futók iránytűje, a Runner’s World. De például 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!