3p

Egy perc nyugodalom nincs Mészáros Lőrinc cégbirodalmában, talán még a felcsúti sikerember sem tudja mindig követni, hogy mi, mikor és miért történik. Most a szállodaipari és a húsipari érdekeltségeit bolygatta meg.

Mészáros Lőrinc fáradhatatlan, a Cégközlöny legutóbbi számának áttekintése után ugyanis kiderült, hogy a felcsúti vállalkozó továbbra sem volt maradéktalanul elégedett a céghálójával, ezért kicsit átrendezte a szálakat. Ez annyit jelent, hogy a cégei:

  • egyesülnek és beolvadnak,
  • összeolvadnak,
  • új nevet kapnak,
  • és megszűnnek.

Az átrendezés pedig az egyik legismertebb szállodaipari társaságát is érinti. Mészáros Lőrinc a Hunguest Hotels Zrt. nevű szállodaláncát eddig közvetve a KZH Invest Kft. és a KZBF Invest Kft. cégeken keresztül tulajdonolta. Szeptember 26-án viszont az a döntés született, hogy a három cég egyesül, az összeolvadás után pedig a jogutód társaság új nevet vesz fel: Hunguest Szálláshelyszolgáltató Zrt. Szép nagy cég keletkezik így, hiszen összesen 122,4 milliárd forint értékű vagyon felett diszponálhat majd 2024. január 1-től.

A Cégközlönyből nem derül ki, hogy mi a döntés háttere, az viszont biztos, hogy Mészáros Lőrinc szállodáit is megviselte az infláció és a rezsi emelkedése 2022-ben. Az áremelések miatt a szállodacég bevételei szépen megugrottak 2021-hez képest: 14 milliárd forintról 26,5 milliárd forintra. A kiadási oldal viszont nagyon megszaladt. Az anyagjellegű ráfordítások a 2021-es 6,5 milliárd forintról 14,3 milliárd forintra gyarapodtak. Ennek hátterében áll részben az infláció: az anyagköltség (élelmiszer, energia) 2,8 milliárd forintról 8,2 milliárd forintra hízott. Végül a Hunguest 3,4 millió forintos veszteséggel zárt tavaly.

Mészáros Lőrinc előad. Fotó: MTI
Mészáros Lőrinc előad. Fotó: MTI

A felcsúti vállalkozó azonban nem csak a szállodaipari érdekeltségei mögött álló céghálót szövi újra, hanem a húsiparit is. A Gazdasági Versenyhivatal tavaly májusban hagyta jóvá, hogy a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. egyedüli irányítást szerezzen a Gallfood Kft., illetve a bőnyi Gallbreed Kft. és a lövői Gallgarden Kft. felett. A lépéssel Magyarország legnagyobb pulykatermelési és -feldolgozási integrációja jött létre. A Gallicoop addig az első, a Gallfood a második helyet foglalta el a hazai pulykafeldolgozási piacon. A legutolsó nyilvános cégadatok szerint a Gallicoop mintegy 62 milliárd, a Gallfood körülbelül 17 milliárd forintos árbevételt ért el 2022-ban.

Lehetett rá számítani, hogy végül a két cég teljesen egyesül, ez be is következett: június 14-én született meg a döntés, hogy szeptember 30-ig a kisebb cég beolvad a nagyobba, így most már csak a Gallicoop létezik, mint jogutód és mintegy 31 milliárd forint értékű vagyon felett rendelkezik. Ezzel viszont nem ért véget a cégháló folyamatos átszövése. Szeptember 26-án ugyanis arról is döntés született, hogy a Gallicoop által tulajdonolt Gallgarden, Gallbreed, Pulyka Profit Kft. és a HABAR Halásztelki Baromfinevelő Kft. beolvadnak a BELAMOVA Mezőgazdasági Termelő Kft.-be. A 2024-es évnek pedig már új névvel fognak nekivágni: Gallfarms Kft. A központjuk változatlanul a szarvasi ipartelep lesz, és 6,7 milliárd forintos vagyonnal rendelkeznek.

Még 2020-ban a Gallicoop Zrt. 100 százalékos részvénycsomagját három hazai magántőkealap – a Takarék, a Béta és a Status Food Magántőkealap – vásárolta meg, ezek a felcsúti milliárdoshoz köthetők a STATUS Capital Zrt.-n keresztül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!