4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Annyi cége van a felcsúti milliárdosnak, hogy mindig van mit rendezgetni rajtuk: szétválnak, beolvadnak és megszűnnek. Talán Mészáros Lőrinc sem tudja mindig követni, hogy mi történik a birodalmában.

A nyári hőségben sem lazsál Mészáros Lőrinc, a Cégközlöny legutóbbi számainak áttekintése után ugyanis kiderült, hogy a felcsúti vállalkozó mostanában leginkább a cégbirodalma átrendezésével van elfoglalva. Ez annyit jelent, hogy a cégei:

  • beolvadnak egymásba,
  • kiválnak egymásból,
  • és szétválással megszűnnek.

Lapunk írta meg, hogy 2022-ben is tovább szárnyaltak a zászlóshajónak tekinthető építőipari Mészáros-cégek. Rendíthetetlenül gyarapodik Mészáros Lőrinc két, talán legismertebb és legjobban prosperáló építőipari cége, a Mészáros és Mészáros Zrt., valamint az R-Kord Kft. A bőséges nyereség jelentős osztalék fizetésére adott lehetőséget, 14,3 milliárd forintot utaltak ki a tulajdonos, Mészáros Építőipari Holding Zrt.-nek.

Nos, ennek vége, ugyanis június 30-án elhatározták a Mészáros Építőipari Holding Zrt. szétválásos megszűnését. A társaság vagyonát pedig szétosztják a Mészáros és Mészáros, valamint az R-Kord között. A vagyonkezelő holding nem élt sokat, hiszen eleve csak 2018-ban alakult.

Mészáros Lőrinc előre tekint. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Mészáros Lőrinc előre tekint. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bár Mészáros Lőrinc fő terepe még mindig a bankvilág és az építőipar, azért az élelmiszeriparban is vannak érdekeltségei. A GVH tavaly májusban hagyta jóvá, hogy a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. egyedüli irányítást szerezzen a Gallfood Kft., illetve a bőnyi Gallbreed Kft. és a lövői Gallgarden Kft. felett. A lépéssel Magyarország legnagyobb pulykatermelési és -feldolgozási integrációja jött létre. A Gallicoop addig az első, a Gallfood a második helyet foglalta el a hazai pulykafeldolgozási piacon. A legutolsó nyilvános cégadatok szerint a Gallicoop mintegy 62 milliárd, a Gallfood körülbelül 17 milliárd forintos árbevételt ért el 2022-ban.

Lehetett rá számítani, hogy végül a két cég teljesen egyesül, ez be is következik: június 14-én született meg a döntés, hogy szeptember 30-ig a kisebb cég beolvad a nagyobba, így onnantól kezdve már csak a Gallicoop fog létezni, mint jogutód és mintegy 31 milliárd forint értékű vagyon felett rendelkezhet.

Szintén lapunk írta meg, hogy a valaha mért harmadik legmelegebb év volt 2022 Magyarországon, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy nagyon bejött az ásványvizes biznisz Mészáros Lőrincnek. Az ásványvizet előállító Vivienvíz Kft.-t 2015 elején alapította a milliárdos vállalkozó, aki Búzakalász 66 Felcsút Kft. és a Talentis Agro Zrt. keresztül tulajdonolja a céget.

Nos, itt pedig június 27-én született meg a döntés, hogy osztódással szaporodnak: a Vivienvíz Kft.-ből kiválik az Aqua Vivien Kft. szeptember 30-ig. A székhelyük megegyezik majd, de más lesz az ügyvezető. Hogy miért van szüksége még egy ásványvizes cégre Mészáros Lőrincnek, az még nem derült ki, mindenesetre a jegyzett tőkéje az Aqua Vivien Kft.-nek lesz sokkal több (404 millió forint). Ez már a harmadik vizes vállalkozása, hiszen övé az Aqua Lorenzo Kft. is, ami a Veritas és a Minera ásványvizeket csinálja.

Legutóbb a G7 vállalta a feladatot tavaly augusztusban, hogy megszámolja a felcsúti mindenes érdeketségeit. Arra jutottak, hogy Mészáros Lőrinc cégcsoportja egy év alatt 48 vállalattal hízott, így már összesen 343 céget tudhat magáénak az egykori felcsúti gázszerelő. A G7 adatai szerint a Mészáros-csoport körülbelül 25 ezer főt foglalkoztatott, ami azt is jelentette, hogy egy év alatt nem emelkedett érdemben az alkalmazotti létszám, így akkor még a Magyar Posta volt a hazai legnagyobb foglalkoztató 26 688 fővel. Azóta viszont a Posta leépített, így már könnyen lehet, hogy Mészáros Lőrincnek dolgoznak a legtöbben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!