4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Megszületett a Talentis International Agriculture Investments Kft. is.

Az már lapunk tavaly augusztusi cikkéből kiderült, hogy Mészáros Lőrinc kinőtte Magyarországot és a nemzetközi építőipar meghódítására készül, hiszen megalakult a Talentis International Construction Investments Kft. Mivel azonban a felcsúti milliárdos Magyarország egyik legnagyobb földesura is, ezért vélelmezhető volt, hogy nem elégszik meg csupán a nemzetközi építőiparral, hanem az agráriumban is külföldi hódítást tervezhet. Ennek céges nyomai már egyre jobban kirajzolódnak: Mészáros Lőrinc éppen a választási kampányidőszak kellős közepén döntött úgy, hogy megalakítja a Talentis International Agriculture Investments Kft. is. Tehát a felcsúti gazdagember mezőgazdasági beruházásokra készül az ország határain kívül.

A Talentis International Agriculture Investments Kft. konkrétan május 8-án alakult meg és május 15-én jegyezte be a bíróság a nyilvános adatbázisok információi szerint. Központja a Váci utca 38. szám alatt található, ami a Mészáros-birodalom egyik fellegvára, főtevékenysége a vagyonkezelés, ügyvezetője Gombai Gabriella, mint a vállalkozó számos más cégének is, a tulajdonosa pedig a Talentis Group Zrt., amely a felcsúti üzletember érdekeltsége.

Mészáros Lőrinc külföldi hódításra készül
Mészáros Lőrinc külföldi hódításra készül
Fotó: MTI

Hogy pontosan mit és hol fognak külföldön beruházni a mezőgazdaságban, azt egyelőre nem lehet tudni, de a leggazdagabb magyar leginkább Horvátországban aktív. Szintén lapunk írta meg tavaly októberben, hogy egy nagy zágrábi ügyvédi iroda segítette Mészáros Lőrinc új cégét abban, hogy megvegye Horvátország legnagyobb almatermelő vállalkozásának részvényeit. A felcsúti milliárdos és a tulajdonát képező Talentis Agro Zrt., valamint az MKB Magántőkealap együttesen 100 százalékos tulajdonrészt szereztek a Rabo d.o.o. vállalatban.

A magyar határtól kevesebb mint 25 kilométerre, a Baranja Régió szívében található Knezevi Vinogradi (Hercegszőlős) ad otthont a Rabo komplexumnak és gyümölcsöseinek, amelyek évente több mint 8000 tonna almát és nektarint termelnek. Az ország legnagyobb almatermelője, a Rabo, ami dél-nyugati szomszédunk almatermelésének 12  százalékát adja, például termékeinek jelentős részét Ázsiába exportálja.

A Talentis Agro Magyarország legnagyobb földterülettel rendelkező vállalatcsoportja, a holding célja, hogy hazai és világpiaci előnyöket szerezzen a jól szervezett, volumentermelésre alkalmas berendezkedéssel. A mezőgazdaság minden ágával foglalkoznak a növénytermesztéstől az állattenyésztésig, így vélelmezhető, hogy a nemzetközi, vagy inkább régiós piacon is hasonló felállás megalapozása a cél. Ennek egyik eleme lehet, hogy a hírek szerint Mészáros Lőrinc is bejelentkezett a horvát Fortenovia cég megvásárlására. A regionális élelmiszeripari gigacég tulajdonába tartozik többek között a legnagyobb horvát bolthálózat, a Konzum is.

Szintén köze lehet a mezőgazdasághoz a  Gallarius Project Kft.-nek, amely szintén a Váci utca 38. szám alatt lelt otthonra, május 16-án jegyezték be, ügyvezetője Gombai Gabriella, tulajdonosa pedig a Prime Deal Magántőkealap és az MBH Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési magántőkealap. Azt már a Válasz Online is megírta, hogy a Prime Deal magántőkealapot a Mészáros Lőrinc bejáratott jogászcsapata által működtetett Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli. Utóbbi cég 75 százalékban Kertész József Tamásé, aki amellett, hogy főhivatásszerűen a felcsúti milliárdos céges ügyvédje, még a fideszes médiaholding (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány/KESMA) alapítói jogait is gyakorolja.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!