4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mészáros Lőrinc hiába az ország leggazdagabb embere, mégis úgy érezte, hogy közpénzből kell megmenteni az egyik veszteséges gigagyárát. Az Orbán-kormány pedig támogatta is a nagy Gyármentő Program jegyében.

Mészáros Lőrinc veszteséges kukoricafeldolgozóját is megmenti az Orbán-kormány a tavaly ősszel bejelentett Gyármentő Programmal - derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdai oklevélátadó ünnepségén készült felvételből. Ekkor derült ki, hogy első körben 25 cég kapta meg a támogatási oklevelet, összesen 27,5 milliárd forint értékben az energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz. Tehát átlagban közel egymilliárd forintot kaptak a nyertes cégek. Ezek egyike pedig a Szolnok melletti Tiszapüspökiben működő Kall Ingredients Kft., amely a felcsúti sikerember gigantikus kukoricafeldolgozó gyára.

Az Orbán-kormány már tavaly szeptember óta arról beszélt: annak érdekében, hogy a hazai vállalatok kimaradjanak az Európát érintő gazdasági recesszióból, a kormány Gyármentő Program indításáról döntött. Maga a kormányfő október közepén jelentette be, hogy megvédik a magyar vállalkozásokat, ezért 150 milliárd forint költségvetési forrást különítettek el a gyáraknak. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt beszélt a Parlament tavaszi ülésszakának nyitóülésén az infláció ellen a kormány által megtett 20 fő intézkedésről is, amelyek egyike a Gyármentő Program volt.

Ennek lett az a vége, hogy többek között Mészáros Lőrinc veszteséges kukoricafeldolgozójának is adtak közpénzt.

A Gyármentő Program nagyvállalatok számára nyújt vissza nem térítendő támogatást energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokhoz. Budapesten legfeljebb 30 százalék, vidéken legfeljebb 45 százalékos támogatási intenzitás elérhető, egy vállalat pedig összesen 15 millió euró (6,2 milliárd forint) támogatásra lehet jogosult

- szól a program leírása.

Hogy a Kall Ingredients Kft. milyen beruházást fog végrehajtani, azt egyelőre nem lehet tudni, de az biztos, hogy a támogatási oklevelet Welten Marinus ügyvezető vette át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől.

Két jó barát. Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd
Két jó barát. Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

A cég valóban nincs túl jó bőrben: bő 800 millió forint veszteséget termelt 2022-ben. Az 500 ezer tonna kukorica feldolgozására méretezett üzem öt év alatt összesen 13,3 milliárd forint mínuszt hozott össze. Az árbevétele ugyanakkor folyamatosan nőtt, 2022-ben elérte a 82 milliárd forintot, ami csaknem 30 milliárddal több volt, mint az előző évben. Többségi tulajdonosa az Opus Global Nyrt., amely Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik központja, de az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. és az MKB Magántőkealap is otthonosan mozog az élelmiszeripari alapanyagokat, alkoholt, valamint takarmányokat előállító gigagyárban. A tulajdonosoknak az elmúlt években gyakran kell több milliárd forintos plusz tőkével vagy kölcsönnel megtámogatniuk a társaságot, amelynek 7,4 milliárd forint a saját tőkéje, de a kötelezettségeik meghaladták a 72 milliárd forintot.

Gyárunk 67 hektáros területen helyezkedik el

- vall magáról az Orbán-kormány által megmentett gyár.

Persze Mészáros Lőrinc nem szorult rá a mentésre, hiszen a 100 leggazdagabb magyar 2022-es rangsorát idén is ő vezeti 480 milliárdos vagyonnal.

Ugyanakkor nem csak a felcsúti milliárdos veszteséges gyárát mentette meg a kormány, hanem több más milliárdos gyárát is, amelyek viszont egyáltalán nem voltak veszteségesek. Lapunk írta meg, hogy például támogatást kapott a Jász-Plasztik Kft. Többségi tulajdonosa Kasza Lajos, a Forbes gazdaglistáján a 13. helyen szerepelt 135,8 milliárd forint becsült vagyonnal. Szintén a Gyármentő Program nyertese a Béres Gyógyszergyár Zrt. Béres József és családjának vagyonát 44 milliárd forintra becsülték, ezzel a 41. leggazdagabb magyar. A sokszoros milliárdos Garancsi István Prebeton Zrt. nevű cége is örülhet a kormányzati segítségnek.

A Gyármentő Program első 20, ismert nyertese:

 1. Alföldi Nyomda Zrt.
 2. FF Fémfeldolgozó Zrt.,
 3. Dunakeszi Járműjavító Kft.
 4. Béres Gyógyszergyár Zrt.,
 5. Kall Ingredients Kft.,
 6. Prebeton Zrt.,
 7. Halker Kft.
 8. Hard-Concrete Kft.,
 9. Ineton Kft.,
 10. Jász-Plasztik Kft.,
 11. Merkbau Zrt.,
 12. Met-Na Kft.,
 13. SBS Kft.,
 14. Inota Zrt.,
 15. Kométa 99 Zrt.,
 16. Univer Kft.,
 17. Zalaco Zrt.,
 18. Agrofit Kft.,
 19. Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.,
 20. Csabacast Kft.,

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!