4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A leggazdagabb magyarok, valamint saját, vagyis állami kézben lévő gyárait sikerült megmentenie az Orbán-kormánynak a Gyármentő Programmal.

A leggazdagabb magyarok gyárait menti meg az Orbán-kormány a tavaly ősszel bejelentett Gyármentő Programmal - derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdai oklevélátadó ünnepségén készült felvételből. Az eseményen Szijjártó Péter miniszter elmondta: eddig 25 cég kapta meg a támogatási oklevelet, összesen 27,5 milliárd forint értékben az energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz. Tehát átlagban közel egymilliárd forintot kaptak a nyertes cégek. A hivatalos közleményből nem derült ki, hogy pontosan kinek a gyárait menti meg az Orbán-kormány, de a felvételen elhangzik a győztes cégek neve.

Az érintett vállalkozások tavalyi beszámolóit átnézve azonban nem egyértelmű, hogy mitől kellett ezeket a gyárakat megmenteni, hiszen nem egy közülük rekord évet zárt 2022-ben, tulajdonosaik pedig állandó szereplői a 100 leggazdagabb magyar listájának. Például támogatást kapott a Jász-Plasztik Kft. Többségi tulajdonosa Kasza Lajos, a Forbes gazdaglistáján a 13. helyen szerepelt 135,8 milliárd forint becsült vagyonnal.

Az alapításától kezdve családi tulajdonban lévő, hírnevét műanyag-feldolgozó tevékenységével megalapozó vállalkozás nemcsak saját termékek gyártójaként, hanem multinacionális cégek megbecsült beszállítójaként is ismert

- szól a cég bemutatkozása. A Jász-Plasztik 2022-ben remek évet zárt: a 117,4 milliárd forintos rekord árbevételből 4,9 milliárd forintos profit jött össze. A saját tőkéje pedig 125 milliárd forint. Ennek ellenére pályázott az állami támogatásra, az Orbán-kormány pedig úgy ítélte meg, hogy a cégnek szüksége van a közpénzes segítségre.

Szijjártó Péter menti a menthetőt. Fotó: MTI/Kovács Attila
Szijjártó Péter menti a menthetőt. Fotó: MTI/Kovács Attila

Szintén a Gyármentő Program nyertese a Béres Gyógyszergyár Zrt. A céget nem nagyon kell bemutatni, hiszen az egyik legismertebb és legtiszteltebb márkanév Magyarországon. Beszámolójuk alapján rajtuk sincs sok menteni való, hiszen 2022-ben 19,1 milliárd forintos forgalom mellett 1,1 milliárd forintos profittal zártak. A koronavírus-járvány idején pedig főleg nagyot kaszáltak, hiszen rekord mennyiségű Béres Cseppet adtak el, ez látszik is például a 2020-as számaikon: 20 milliárd forint felleti bevétel és 4,7 milliárd forintos nyereség. Béres József és családjának vagyonát 44 milliárd forintra becsülték, ezzel a 41. leggazdagabb magyar.

Harmadikként megemlítenénk még a nyertesek között a Dunakeszi Járműjavító Kft.-t. A kalandos történetű cég tavaly 30,8 milliárd forint bevételt ért el, a nyeresége pedig szerény 335 millió forint volt. Sokkal érdekesebb viszont a tulajdonosi háttér: többségi részesedése a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt.-nek van. Ennek rövid története pedig:

  • a társaságot még 2019-ben alapította Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlegi honvédelmi miniszter,
  • tavaly májusi miniszteri kinevezését követően Szalay-Bobrovniczky kiszállt az üzeltből, helyét a Hernádi Zsolt, MOL-vezérhez közeli Solva II. Magántőkealap vette át.

Hernádi Zsolt a Forbes legfrissebb milliárdoslistája szerint a 39. leggazdagabb magyar, 44,6 milliárd forintos becsült vagyonnal.

A nyertesek között van a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. is. A céggel kapcsolatban a Világgazdaság írta meg tavaly októberben, hogy a magyar porcelánipar is megérzi az energia drágulását, de a kereslet is egyre nagyobb.

A Herendi Porcelánmanufaktúra 17 éve tartó nyereséges működése, a világ mintegy hatvan országára kiterjedő exportpiaca és a munkavállalói létszáma alapján ma a porcelánmanufaktúrák között világelső

 – nyilatkozta Simon Attila vezérigazgató a VG-nek, hangsúlyozva, hogy 2022-ben is nyereséges működést várnak. Így is lett: a 6,9 milliárd forintos forgalom rekord, az 1,2 milliárd forintos profit szintén. A cégben eleve 25 százalékos az állami tulajdon, tehát pályázat nélkül is bármikor adhat tőkét a társaságnak. Szintén saját, vagyis állami cégként nyert az Alföldi Nyomda Zrt., amely az ingyen tankönyveket gyártja. A céget 2020-ban vásárolta meg magyar állam tulajdonában lévő Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) 4,5 milliárd forintért. Stabilan nyereséges cégről van szó, pédául a saját tőkéje 4 milliárd forint, forgalma 12,3 milliárd forint.

Veszteséges nyertest is találtunk, ahol tényleg jól jöhet az állami mankó. A sokszoros milliárdos Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő gyakorlatilag a fél országot építi, 25 milliárd forint volt a nyeresége 2022-ben, de az egyik leánycége, a Prebeton Zrt. viszont sajnos stabilan veszteséges: tavaly hiába volt 10 milliárd forint feletti bevétel, ebből csak 1,2 milliárd forintos mínusz jött össze. A támogatás tehát itt célba talált.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!