<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Péntek délig tartotta magát az a lapértesülés, hogy Mészáros Lőrinc egyik agrár érdekeltsége megvette a szarvasi Gallicoop céget. Este azonban a baromfifeldolgozó társaság már azt közölte, hogy három magántőkealap-kezelő kezébe került a cég.

A 24.hu piaci forrásra hivatkozta pénteken azt írta, hogy a Szarvas város legnagyobb adófizetőjének számító vállalat eladásáról a Talentis csoporttal épp ezen a héten írták alá a szerződést.

A felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc birodalmában az agrárérdekeltségeiket külön cég fogja össze, ez a Talentis Agro Zrt., valószínűleg ebbe a körbe kerül a Gallicoop is. Sem a Gallicoop, sem a Talentis nem reagált a portál megkeresésére - írta a lap.

A portál szerint még nincs nyoma a tranzakciónak a cégnyilvántartásban és a Gazdasági Versenyhivatal honlapján sem szerepelt a bejelentés. Megjegyzi ugyanakkor, hogy a cég mérete miatt mindenképpen be kell jelenteni az ügyletet, hogy a versenyhivatal eldönthesse, van-e versenytorzító hatása a fúziónak, szükséges-e vizsgálni a piaci hatást.

A Magyar Narancs cikkében Mészáros Lőrincet, illetve Csányi Sándort, az ugyancsak óriási agrárportfólióval rendelkező OTP-vezért említette lehetséges vevőként, a vételárat pedig 8-10 milliárd forint közé tette. Mészárosnak egyébként Békés megyében számos érdekeltsége van, néhány évvel ezelőtt tulajdonosa lett a Csabatáj Zrt.-nek és az azzal szoros együttműködésben dolgozó Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.-nek, valamint a bélmegyeri vadászkastélynak.

Pénteken este jelent meg a távirati iroda tudósítása, amiből kiderült, hogy három magyar magántőkealap-kezelőé lett a Gallicoop. A Takarék, a Béta és a Status Food Magántőkealap tulajdonába került a vállalkozás - közölte Csák Gyula, a Gallicoop Zrt. újonnan megválasztott igazgatósági elnöke a vállalat pénteki közleménye szerint. A zrt. igazgatósága Muzsek Andrást bízta meg a vezérigazgatói teendőkkel, aki többek között a Sága Foods Zrt. vezérigazgatójaként is tevékenykedett.

A nyilvánosan elérhető céginformációk alapján a szarvasi székhelyű Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. árbevétele tavaly 36,56 milliárd forintot tett ki, egy évvel korábban meghaladta a 35,01 milliárd forintot. Adózott eredménye 2,01 milliárd forint volt 2019-ben, az azt megelőző évben pedig 1,13 milliárd forint.

Lapunk is foglalkozott már a Mészáros Csoporthoz tartozó agrárcégekkel, Megírtuk például, hogy a Talentis Agro rendszeresen részt vesz a Magyarok Kenyere programban, amikor hazai gabonaipari vállalatok bnúzát ajánlanak fel az ország kenyerének megsütéséhez. Legutóbb a csoporthoz tartozó cégek közül az Agrosystem Zrt., az Aranykorona Zrt., a Búzakalász 66 Felcsút Mg. Kft., a Gödöllői Tangazdaság Zrt., a Hidasháti Mg. Zrt., a Kunhalom Agrária Kft., a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mg. Zrt., a Szombathelyi Tangazdaság Zrt., valamint az Opus Globál Nyrt. portfoliójába tartozó Csabatáj Zrt. vett részt a gyűjtésben.