5p

Egész szokatlan sorral bővült néhány Mészáros Lőrinc és családjához szorosan kötődő társaság kiegészítő melléklete, amelyben eddig még nem ismert információt fedtek fel.

Néhány évvel ezelőtt az Átlátszó és a Transparency International is hosszas pereskedésbe bonyolódott annak érdekében, hogy kiderüljön, mely cégek adják a társasági adójukat az államkassza helyett bizonyos sportszervezeteknek. Ehhez képest most mintha kifordult volna a világ a négy sarkából, hiszen néhány Mészáros Lőrinc és családjához szorosan kötődő cég - szándékosan vagy véletlenül - saját maga árulta el az éves beszámolójában, idén pontosan mennyi pénzt adtak látvány-csapatsportok támogatására. Vagy másként megfogalmazva, mennyi adóforint esetében vették el annak közpénz jellegét. A TAO-támogatás ugyanis olyan összeg, amit a cégek saját döntésük révén nem az államkasszába fizetnek be, hanem azt valamelyik - számukra szimpatikus - sportszervezet részére utalják.

Hogy Mészáros Lőrinc és a vele szoros üzleti kapcsolatban álló cégek kiknek adják a TAO-támogatást, a korábban kiperelt adatoknak köszönhetően sejthető. Ebből kiindulva a most nyilvánosságra került TAO esetében is alapos feltételezéssel élhetünk, hogy az marad a felcsúti polgármester közelében. Konkrétan a miniszterelnök által alapított és Mészáros Lőrinc elnöklése alatt működő A Felcsúti Utánpótlás-Neveléséért Alapítvány kasszájába vándoroltak a forintok a költségvetés helyett.

A Mészáros-család cégbeszámolói árulkodtak

Legelőször a Mészáros Lőrinc gyerekei tulajdonában álló Fejér-B.Á.L Zrt. kiegészítő mellékletében tűnt fel, hogy a fizetendő társasági adó részletezésénél tűnt fel egy eddig még nem látott sor:

"Látvány-csapatsportok támogatása 88,9 millió forint".

Vagyis a cég ennyivel csökkentette a fizetendő társasági adóját, amit az államkassza helyett valamelyik sportszervezet részére utal át. Az adócsökkentés egyébként meglehetősen jól sikerült a Zrt.-nél, mivel végeredményben kétszer többet fizetnek ki TAO-támogatásként, mint amennyi társasági adót ténylegesen elutalnak az államnak. Nyilván számos más adóalapot csökkentő és növelő tényező is befolyásolja a fizetendő adó mértékét. Azt tehát, hogy végeredményben alig fizetnek társasági adót a milliárdos bevétel után, nem csak és kizárólag a TAO-támogatás számlájára írható.

A közel 90 milliós támogatás mellé egyébként csupán 38,1 millió forint tényleges adófizetési kötelezettség keletkezett a 2019-es év tevékenysége után.

A Fejér-B.Á.L. közlésén felbuzdulva átböngésztük más, a Mészáros-családhoz közeli cégek dokumentumait is, melynek nyomán kiderült, ez az árulkodó hiba nem egyedi eset.

A Mészáros-gyerekek másik érdekeltsége, a Fejér Tervező Kft. jóval kisebb cég az előbb említettnél, ennek ellenére nem maradnak ki a TAO-támogatói körből. Igaz, mindössze 8 millió forinttal járulnak hozzá valamelyik sportszervezet fejlesztési programjához. Ezzel párhuzamosan az államkasszába is majdnem ugyanekkora összeget utaltak, 7,9 millió forintot.

Mészáros Lőrinc saját cégeinél van a mézesbödön

A Mészáros-gyerekek szerényebben prosperáló cégeinél sokkal több támogatást tudnak adni Mészáros Lőrinc saját régebbi cégei, amelyek az elmúlt 10 évben sorra nyerték el a zsíros állami közbeszerzéseket. A növekedés szinte a mai napig töretlen, igaz, mint arról néhány hete beszámoltunk, a vasútépítéssel foglalkozó R-Kord Kft. inkább csak megismételte a 2018-as kiváló évet, mint egy újabb nagy lépést tett volna előre. Nem így a család zászlóshajó cége, a Mészáros és Mészáros Kft., mely többmilliárd forinttal növelte tovább az árbevételét és 11 milliárd forintot is meghaladó mértékű osztalékhoz juttatta Mészáros Lőrincet. Ilyen volumenből pedig tetemes TAO-támogatás is fizethető.

Az R-Kord Kft. kiegészítő melléklete szerint 261 millió forintot utalnak el TAO-támogatásként. Ennek pedig nagyjából fele az, amit az államkasszába utalnak társasági adóként, 132 milliárd forint.

A Mészáros és Mészáros Kft. azonban még ennél is "bőkezűbb" volt, hiszen tavalyi tevékenységének köszönhetően 459,9 millió forint (!) az, amit végül nem a költségvetésbe utalnak, hanem egy szimpatikus sportszervezet számlájára. Emellett azért az államkassza bevételeihez is jelentős összeggel járulnak hozzá, hiszen a támogatás és minden más egyéb tényező ellenére is 661 millió forint adót fizet a cég.

Több a TAO-pénz, mint az adó

Egyelőre nem minden Mészáros-érdekeltség tette közzé az éves beszámolóját mostanáig, sőt, amelyek igen, azok se minden esetben tüntették fel a látvány-csapapsport támogatásra szánt összeget. A fenti négy társaság példáján keresztül azonban jól látszik, hogy az állami közbeszerzéseken és nagy beruházásokon felhízlalt NER-cégek gyakran jobban dotálnak sportcélokat a közpénz jellegét elvesztett adóforintjaikkal, mint amennyit az államkasszába csorgatnak vissza.

A négy társaság - melyek között kisebbek is vannak - összesen 854 millió forintot pumpált a TAO-támogatások rendszerébe, ezzel párhuzamosan a költségvetésbe ennél kevesebbet, 839 millió forintot fizettek be a sokmilliárdos árbevételük után.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!