<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Négy cégének ráadásul még nem nyilvános a tavalyi éves beszámolója, a végösszeg tehát ennél sokkal nagyobb is lehet. 

Nem lehet oka panaszra a kisebbik Mészáros testvérnek, Mészáros Jánosnak sem. Ahogy a bátyja, a volt felcsúti polgármester évről évre gyarapodik, úgy követik őt az öccs vállalkozásai is. A siker már-már családi örökség, noha Mészáros János héttagú cégbirodalmából még csak három társaság éves beszámolója lett nyilvános pénteken, azok alapján szinte biztos, hogy kiváló év volt 2019 az öccs cégbirodalmában is. 

Mészáros János (Mészáros Lőrinc öccse), Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a 2010-es Videoton FC - Újpest mérkőzés díszpáholyában. (Illyés Tibor / MTI)
Mészáros János (Mészáros Lőrinc öccse), Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a 2010-es Videoton FC - Újpest mérkőzés díszpáholyában. (Illyés Tibor / MTI)

Az egyik legnagyobb cége az Agro-Felcsút Kft. az árbevételét egy év alatt 14 százalékkal tudta növelni: 2,8 milliárd forint után 3,2 milliárd forint folyt be a kasszába. A növekedés részleteire azonban nem tér ki a kiegészítő melléklet, a bevételeket - és a költségeket is - csak főbb csoportok szerint tüntetik fel a dokumentumban. A ráfordítások egyébként a bevétellek párhuzamosan szintén mutattak némi növekedést:

  • anyagjellegűként 2,5 milliárd után 2,8 milliárdot költöttek el, 
  • személyi jellegűként pedig 81 millió forintot a 2018-as 72 millió után. 

Utóbbi az előző évhez képest változatlan, 23 alkalmazottra vetítve azt is jelenti, hogy az átlabér a cégnél mintegy bruttó 237 ezer forint lehet. 2018-ban ez az adat 210 ezer forint volt. 

Mindezek eredményeként üzemi szinten gyakorlatilag stagnált a nyereség, 251 millió forintot mutattak ki. Ez a pénzügyi műveleteken elért veszteség és az adófizetési kötelezettség miatt 224,5 milliós pluszt eredményezett 2019-re, némileg kevesebbet az előző évi 238 milliónál. 

Bár pár millióval kevesebb nyereség maradt a cég kasszájában év végére, a korábbi évek sikeres tevékenysége lehetővé tette, hogy rekordosztalékot utaljon ki magának az egyedüli tulajdonos, Mészáros János. 150 millió forintot vett ki a társaságból. Legutóbb 2017-ben fizetett ki magának 100 milliót, az előző évben pedig 60 milliót, ami az első osztalékfizetés is volt a cég története során. 

A 150 milliós osztalék mellé szintén rekordnagyságú összeghez jutott a másik vállalkozásából, az elmúlt években megszerzett Herceghalom Interat Zrt.-jéből. A 2019-es év után 100 millió forintot utal ki magának Mészáros jános. A Zrt. egyébként szintén jó évet zárt, a korábbi 1,9 milliárd forint után 3,1 milliárd bevételt könyvelt el. Mivel azonban az anyagjellegű ráfordítások 1,5 milliárdról 2,8 milliárdra emelkedtek, végeredményben a 2018-ashoz hasonló szintű tiszta nyereség maradt a cégben, 162 millió forint. 

Egy harmadik cég, az Adept Enviro Kft. szintén friss szerzemény, a többihez képest egész kicsinek számít, hiszen mindössze 341 milliós árbevételre tett szert tavaly. Ebből maradt 95,9 millió forint adózott nyereség, amit az utolsó fillérig kivett osztalékként Mészáros Lőrinc öccse. 

A három cégből tehát összesen 346 millió forint osztalékot lapátolt ki magának Mészáros János. 

Ami pedig a folytatást illeti, a társaságok kiegészítő mellékletében egy záróértékelést is rögzítettek a kialakult koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Értékelésük szerint ez azonban nem sodorja nehéz helyzetbe egyik vizsgált céget sem. Mint írják: 

"arra a következtetésre jutottunk, hogy a beazonosított hatások nincsenek olyan jelentős vagy számottevően negatív hatással a társaság rövid távú pénzügyi és likviditási helyzetére (...) a társaság ezen időszakon belüli üzleti működésére, amely lényegesen befolyásolná, vagy lényegesen bizonytalanná tenné a társaságnak a vállalkozás folytatására vonatkozó képességét."