4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány szerint rendkívüli turisztikai és diplomáciai lehetőség a ma megnyílt dubaji világkiállítás. Abban viszont semmi rendkívüli nincs, hogy kormányközeli vállalkozók is alaposan kivették a részüket a lehetőségből.

Nagy örömmel jelentette be a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), hogy október 1-jén megnyitotta kapuit az Expo 2020 Dubai, amelyen közel 200 kiállító ország vesz részt fél éven keresztül. Az MTÜ szerint a szervezők több mint 1 millió látogatót várnak a magyar pavilonba a következő hat hónapban, ezért a magyar részvétel rendkívüli lehetőség turisztikai, gazdasági és diplomáciai szempontból egyaránt. Az ünnepi alkalom apropóján megpróbáltuk csokorba szedni, hogy ez a rendkívüli lehetőség mennyibe is került az elmúlt két-három évben.

Minden azzal kezdődött még 2019 márciusában, hogy a kormány összesen csaknem 21 milliárd forintot különített el a 2020. évi világkiállítás költségeire. Új állami vállalat is alakult a világkiállítás magyar programjainak és eseményeinek előkészítésére, szervezésére és lebonyolítására. Ez lett az EXPO 2020 Magyarország Nonprofit Kft. A világkiállítással kapcsolatos közbeszerzéseket azonban nem csak az EXPO 2020 Kft., hanem az MTÜ és a Nemzeti Kommunikációs Hivatal is bonyolította.

A legnagyobb tétel természetesen a pavilon építése és későbbi bontása volt. A kormány nem sajnálta a pénzt erre a turisztikai, gazdasági és diplomáciai szempontból egyaránt rendkívüli lehetőségre, és túlszárnyalta a milánói világkiállítás Sámándobjával felállított 8-9 milliárd forintos csúcsát. Már 2019 júniusában ki is derült, hogy nettó 10,6 milliárd forintért építheti meg a pavilont a WHB-Épkar Építőipari Kft. Még nem ér Mészáros Lőrinc közelébe, de azért a milliárdos állami tendereknek is köszönhetően 2020-ban is rekord évet zárt a Paár Attila többségi tulajdonában lévő WHB a maga 77,2 milliárd forintos forgalmával. Paár Attila amúgy Tiborcz István, a kormányfő vejének üzlettársaként lett ismert, ma is van közös cégük: a BPA116 Vagyonkezelő Kft.

A WHB-Épkar

  • a kiviteli tervezést 379,578 millió,
  • a kivitelezést 9,459 milliárd,
  • a műszaki karbantartást 235 millió,
  • a bontási munkákat 488 millió forintért vállalta el.

Ez a végére kicsit drágább lett, hiszen többszöri módosításokkal a végösszeg 10,6 milliárd forintról 11,2 milliárd forintra kúszott fel. A kivitelezés 9,9 milliárd forint, míg a bontás 676 millió forint lett.

Nagy falatnak számít még az üzemeltetés, ezzel kapcsolatban júliusban lett meg a szerencsés nyertes: egyedüli pályázóként a helyi, de magyar érdekeltségű Kraftwerk Design And Production L.L.C láthatja el a feladatot, nettó 1 millió 85 ezer dollárért (mintegy 330 millió forintért). A komplex kommunikációs ügynökségi feladatok ellátása című közbeszerzést Rogán Antal kedvenc médiaügynökségei nyerték el 135 millió forintért: Balásy Gyula két cége, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. vállalta a munkát.

A kormány kedvenc ügynökségeiről van szó. A kormány reklámjait és propagandaanyagait legyártó New Land Media Kft. 2018 óta szinte konkurencia nélkül kapja a megrendeléseket a kormánytól, hogy eljutassa a Rogán Antal által irányított kormányzati kommunikáció legfontosabb üzeneteit az emberekhez.

Valamit persze enni és inni is kell majd a magyar pavilon vendégeinek, ezt a problémát is megoldotta az EXPO 2020 Kft., hiszen 200 millió forintos ajánlattal az Aston Catering Kft. biztosítja az élelmiszert és az italt. Jókor érkezhetett az állami megbízás a Baluka László tulajdonában lévő cégnek, hiszen az Aston 2020-ban mindössze 53 millió forintos forgalmat könyvelhetett el, vesztesége közel 30 millió forint volt.

Bár a magyar pavilont csak az csodálhatja meg, akit már beoltottak a Covid ellen vagy negatív tesztje van, az eljutást megkönnyíti, hogy szeptember 30-tól már a flydubai légitársaság is repüli a Budapest-Dubai viszonylatot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!