4p

A hirdetmény nélküli közbeszerzés nyertese, amelyet az EXPO 2020 MAGYARORSZÁG Nonprofit Kft. írt ki a Magyar Pavilon őrzésére a 2021-re halasztott Dubaji Világkiállításora, egy olyan külföldi cég, amelynek volt már magyar vonatkozású munkája.

 

Megvan az EXPO 2020 MAGYARORSZÁG Nonprofit Kft. közel 1,1 millió dolláros közbeszerzésén a Dubaji Világkiállításra megépített Magyar Pavilon üzemeltetési és őrzési feladatait ellátó cég. Egész pontosan 1 085 892 dollár (áfa nélkül) volt a kiírás végösszege, ami az aktuális árfolyammal számolva 326 856 492 forintra rúg. Ennyiért kapta meg a munkát az a dubaji cég, amely egyedüli pályázóként vett részt a magyar közbeszerzésben, amiről korábban a napi.hu is beszámolt.

Helyi cég végzi majd a Magyar Pavilon biztosítását. Fotó: hungaryexpo2020
Helyi cég végzi majd a Magyar Pavilon biztosítását. Fotó: hungaryexpo2020

2019-ben még a Moonlight Event Szolgáltató Rendezvényszervező Kft. volt a képben, ők végezték volna el a 2021-re halasztott Expo 2020 Dubaji Világkiállítással kapcsolatos rendezvényszervezési és ehhez kapcsolódó egyéb feladatokat nettó 950 millió forintért. De mivel a K-monitor írása szerint május elején derült fény arra, hogy 666 millió forinttal nőttek a Dubaji Világkiállításra szánt Magyar Pavilon költségei, olcsóbb megoldást keresett a kormány ezekre a feladatokra.

A magyar közbeszerzésen nyertes Kraftwerk Design And Production L.L.C.-nek, - melynek székhelye az Arab Egyesült Emírség, azon belül is Dubaj -, a 828 négyzetméteres telken álló, 2000 négyzetméteres, háromemeletes Magyar Pavilont kell őriznie, a személyzet és a látogatók személyes védelmét biztosítania és minden ehhez kapcsolódó feladatot ellátnia 2021. október 1. és 2022. március 30. között, naponta 10-22 óra között.

A dubaji cég portfóliójában olyan exkluzív események találhatók - hogy csak a legutóbbiakat említsük -, mint a Zayed-Gandhi digitális kiállítás, a Dubaji Világkongresszus, a Nissan Altima bevezetése, az Interkatív Térkép Világkongresszus, vagy a Dubai Mall 10. évfordulója. De a cég honlapján érdekes módon található egy magyar vonatkozású munka is. A referenciáik között ugyanis ott szerepel a Duna látképével promotált hazai kivitelezésük is, amely a Gellért-hegyen kiállított 360 fokos „interaktív szobát mutatja be. Tehát a magyar-dubai kontakt akár innen is származhat, s ez lehet az oka annak, hogy hirdetmény nélküli, zárt eljárással tárgyalták, azaz egyedül ez a cég tehetett ajánlatot a szolgáltatásra.

A cégnek a július 8-i szerződéskötéskor rendelkeznie kellett minden szükséges dubaji engedéllyel, jogosítvánnyal, különös tekintettel a Dubaji Hatóság és az Expó Dubai 2020 LLC. által előírtakra. Ezen kívül prezentálnia kell fenntarthatósági tervet, különböző működési terveket, mint például a biztonsági menedzsment tervet, a pavilonban dolgozók tréningtervét, a munkavédelemre, egészségre, biztonságra és a környezet védelmére vonatkozó tervet, valamint a Havária tervet, mely tartalmazza többek között a kiürítési tervet.

Ezen kívül opciós szolgáltatásként - melyek a fix szolgáltatások értékének legfeljebb 30 százaléka lehet - angol, arab, kínai és orosz nyelvtudású hoszteszeket kell időben rendelkezésre bocsátaniuk, valamint magasabb kategóriájú járműveket biztosítaniuk.

Idén májusban egyébként befejeződtek Magyar Pavilon kivitelezési munkálatai, az épület már a hatósági ellenőrzésekre vár az átadás előtt. A Makovecz-stílusban épült pavilon az egyetlen faszerkezetű épület az egész Perzsa-öböl-menti régióban. A Magyar Pavilon Magyarország vízkincseit mutatja be. Az Aqua of Hungary névre keresztelt épületben a látogatók megismerkedhetnek az ország egyedülálló vízkészletét, gyógy- és termálvizeit, azok jótékony hatásait bemutató kiállításával.

Februárban egyébként a Dubaji Világkiállítást rendeletben is kiemelten fontos közérdeknek minősítette a kormány.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!