Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Ez egy igazi sikersztori: az állami megrendelésekkel kitömött B+N Referencia Zrt. éppen akkor fut 36 milliárd forintos rekordévet 2019-ben, amikor arra készül, hogy egy leánycégével betörjön az állam által felszámolásra ítélt Malév GH piacára a reptéren.

Talán nem mindenki gondolná, de takarítással is lehet milliárdokat keresni. Például a kormány kedvenc takarítócége 2019-ben rekordévet futott: a B+N Referencia Zrt. a 2018-as 23,2 milliárd forintról 36 milliárd forintra növelte az árbevételét, a nyereség pedig 2,7 milliárd forintról 4 milliárd forintra hízott. Az egyszemélyes részvénytársaság tulajdonosa Kis-Szölgyémi Ferenc, aki úgy döntött, hogy 1,9 milliárd forintot vesz ki a cégből osztalék formájában - derül ki a céges beszámolóból.

A B+N szolgáltatásai hatékony megoldásokat kínálnak megrendelőink számára, legyen szó műszaki, emberi erőforrást érintő vagy beszerzési, logisztikai területekről. Szolgáltatásainkat minden esetben ügyfelünkre szabjuk, és a számára legmegfelelőbb kereteket biztosítjuk együttműködésünkhöz - szól a cég bemutatkozása.

A 36 milliárd forintos árbevételből 17,4 milliárd forint jött össze takarításból, 14,8 milliárd forint pedig üzemeltetésből. A bemutatkozásban megemlített kedves ügyfél pedig általában a magyar állam.

  • Például a B+N Referencia Zrt. végezheti a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) ellátási körébe tartozó épületekben az építési, karbantartási, felújítási, javítási, üzemeltetési feladatokat, nettó 26 milliárd forint keretösszeg erejéig.
  • A MÁV épületeit három évig (plusz egy év opcióval) takaríthatja a cég 19,4 milliárd forintért.
  • A NAV Budapest és Pest megyei épületeit 2,8 milliárd forintért üzemelteti.
  • De az ellenzéki vezetésű Fővárosi Önkormányzat is ezt a céget bízta meg kaszálással és fakivágással.

Magáról a cég kalandos történetéről talán most elég annyi, hogy Kis-Szölgyémi Ferenc előtt a B+N tulajdonosa a Mundus Invest Zrt. volt. A Mundus pedig korábban Simicska Lajos, a Fidesz egykori pénztárnoka érdekeltsége volt, most pedig Mészáros Lőrinc birodalmához tartozik.

Ami viszont sokkal érdekesebb, hogy július 9-én jelentette be az Airport Service Budapest Zrt., hogy június 24-én kézhez kapta a kiterjesztett földi kiszolgálási engedélyét, amely fővállalkozóként is feljogosítja a teljeskörű földi kiszolgálási tevékenységre a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Éppen akkor, amikor az állami Malév GH-t felszámolják.

A vállalat korábban Demján Sándor érdekeltségeihez tartozott, a 2020. június 3-án benyújtott éves beszámolója szerint most a B+N Referencia Zrt., a Civil Zrt. és a Valton-Sec Zrt. tulajdonában van. Egészen 2019. július 15-ig viszont a B+N saját leánycége volt, akkor adta el a cég 67 százalékát a Civil Zrt.-nek és a Valton-Sec Zrt.-nek. A Civil Zrt. például Pintér Sándor belügyminiszter volt cége. 

A földi kiszolgálási tevékenység ellátásához szükséges csapat bővítését a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a társaság már megkezdte, zajlik az eszközpark bővítése is, így a pandémiás korlátozások megszűnésével az utasforgalom korábbi szintre való visszaállását az Airport Service Budapest Zrt. már felkészülten tudja fogadni - közölte a cég, amely az állami földi kiszolgáló cég eddigi alvállalkozója.

Összességében tehát minden passzol: éppen akkor fut rekordévet a B+N Zrt. állami megrendelésekből, amikor leánycége, az Airport Service Zrt. arra készül, hogy betörjön az állam által váratlanul felszámolásra ítélt Malév GH reptéri piacára.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.