2p

Csalódtak a szakszervezetek: konkrét adatok híján érdemben szó sem eshetett az évközi minimálbér-emelés mértékéről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) augusztus 30-ai ülésén – közölte a megbeszélés után a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ időhúzás helyett érdemi egyeztetést sürget.

Üres kézzel távoztak a résztvevők a VKF Monitoring Bizottsága mai üléséről, mert a remélt minimálbér-emelési konkrétumok helyett, ahogy az a Gazdaságfejlesztési Minisztérium meghívójában is szerepelt, mindössze konzultáltak a felek a bérek alakulásáról – mondta az ülés után Zlati Róbert.

A pénzkérdések szóba sem kerültek. Fotó: Depositphotos
A pénzkérdések szóba sem kerültek. Fotó: Depositphotos

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint ez az ülés legfeljebb beszélgetésre volt alkalmas, de sem az infláció várható alakulásáról, sem a GDP helyzetéről nem kaptak érdemi tájékoztatást az ülésen résztvevők, a munkavállalók, munkáltatók és vállalkozók képviselői.

A MASZSZ elnöke szerint a minimálbér-emelési tárgyalásokra is kijelölt bizottság mai találkozóján a munkavédelmi törvény tervezett – kedvezőtlen – módosításáról és a szakszervezetek számára végtelenül hátrányos tagdíjlevonási szabályozásban várható változásokról sem lehetett megtudni részleteket. 

Félő, hogy Orbán Viktor nem arra gondolt, amit korábban a kormány is aláírt

Ezen az ülésen az sem derült ki, hogy mit értett Orbán Viktor miniszterelnök a minapi kijelentésén, miszerint „a béremelkedés utoléri az inflációt”. Félő, hogy nem évközi minimálbér-emelésre, hanem az infláció letörésének következményére utalt. Arra, hogy ha csökken az infláció, akkor összébb zárul a bérek és a pénzromlás közötti olló. Ez igazságtalan megoldás lenne, hiszen az eddig elszenvedett reálbérveszteséget mindenképpen kompenzálni kell – szögezte le Zlati Róbert.

Már csak azért is, mert az idei minimálbér megállapodáskor a tárgyaló felek – a kormány képviselője is – írásban rögzítették, ha szükséges, akkor évközben korrigálják a korábbi értéket. Márpedig a gazdasági mutatók eddigi ismerete és az elemzők inflációs előrejelzése alapján ennek meg kell történnie, mert ez nem csupán szándék, hanem kötelesség, tisztesség kérdése is – szögezte le az elnök.

A MASZSZ felesleges időhúzás helyett érdemi egyeztetést sürget. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!