5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A rendőrségtől a bíróságokig, az egyházaktól a civilek támogatásáig, a kultúrától a határon túli köznevelésig száznál is több területet érint a kormány által csak takarékossági intézkedéseknek nevezett megszorítás. Még az állami kitüntetéseken is spórolnak.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter számos alkalommal azt mondta, hogy Magyarországon nincs és nem is lesz megszorítás, a 2024-es költségvetésről szóló törvényjavaslatból mégis úgy tűnik, hogy jelentős megszorításra készül a kormány jövőre. Azt már a május 30-án benyújtott tervezetből is lehetett tudni, hogy a kormány bizonyos területeken 10 százalékos kiadáscsökkentést tervez, illetve felkérte az irányítása alá nem tartozó szervezetek vezetőit hasonló mértékű takarékossági intézkedések érvényesítésére.

Mind a kormány, mind a tőle független szervezetek az államháztartás egészének stabilitása érdekében intézkedéseket tettek és tesznek. E takarékossági lépések hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság elmúlt évtizedben elért eredményeinek megőrzése mellett visszatérjünk a pandémiát megelőző 3 százalék alatti hiányhoz és az államadósság csökkentése ütemesen folytatódjon

- olvasható a tervezetben.

A 242-es oldalas dokumentumhoz azonban a napokban csatolták a két kötetes, közel ezer oldalas fejezeti indoklásokat, amiből már pontosan lehet látni, hogy valójában mit is jelentenek ezek a takarékossági intézkedések és milyen területeket érint. Ha mindent beleszámolunk, akkor mintegy 200 milliárd forintos csomagról van szó, ami gyakorlatilag a költségvetés minden fejezetét érinti a kultúrától az ügyészségig.

A bíróságok 2024. évi költségvetése a takarékossági intézkedések eredményeként 3 milliárd forinttal csökkentésre kerül. 

- hangzik például az egyik megszorítás. A szövegben amúgy 186 esetben fordul elő a takarékossági intézkedés szófordulat, a megszorítás szót pedig tényleg nem is ismeri ez a kormány. Íme még néhány takarékossági intézkedés, a számok elvonásként értendők:

  • Kúria: 505 millió forint,
  • Integritás Hatóság: 402 millió forint,
  • Legfőbb Ügyészség: 3,4 milliárd florint,
  • Civil szervezetek támogatása: 797 millió forint,
  • Egyházi támogatások: 3,2 milliárd forint,
  • Magyar Falu Program: 5,2 milliárd forint,
  • Rendőrség: 3,8 milliárd forint,
  • Határon túli köznevelési feladatok: 935 millió

Még nagyon sokáig lehetne folytatni a felsorolást, mert az Erzsébet-táboroktól a Liget-projektig, az agrártámogatásoktól a művészeti támogatásokig mindent érint a takarékossági intézkedésnek nevezett megszorító csomag. Hogy milyen mélységű a csomag, azt jól mutatja, hogy egészen pitiáner összegeken is spórolni szándékozik a kormány. Például az állami kitüntetések mellé járó pénzt is csökkentik, így rosszul jár, aki éppen 2024-ben kap majd valamilyen díjat az államtól.

Az előző évi törvényi előirányzathoz képest a többlet 55 millió forint a kitüntetések gyártásával kapcsolatos többletkiadásokra. A takarékossági intézkedés miatt 71,5 millióval csökkent a támogatás összege

- szerepel a dokumentumban.

Tehát olyan nagy a baj, hogy 70 millió forintos szintig, szinte nagyítóval böngészték át a Pénzügyminisztériumban, hogy hol lehet még megfogni néhány tízmillió forintot. A nagyobb tételek sem maradtak ki azonban a takarékossági intézkedésekből. Ezekből kiemelkedik a vasúti fejlesztések előirányzata, ahol közel 33 milliárd forintot fogtak vissza. A művészeti tevékenységek támogatásából 11,4 milliárd forintot húztak ki, a turisztikai fejlesztéseknél pedig 13 milliárd forint lett a takarékosság áldozata, de a kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra is 14,9 milliárd forinttal kevesebb jut.

Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A nagy takarékosságnak személyzeti károsultjai is vannak. Az már kiderült, hogy a napokban 661 embernek mondanak fel a Magyar Államkincstárnál, de a költségvetés fejezeti indoklása szerint az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában is megszüntetnek 20 állást. Azt pedig a Népszava írta meg, hogy egy 4000-es kormányhatározatban a minisztériumoknál és háttérintézményeiknél összesen 2614 álláshely megszüntetését rendelte el a kormány. Szinte minden tárca költségvetési tervezetében a miniszterek erre a létező, ám nem nyilvános kormányhatározatra hivatkozva mutatják be, hogy a tárcájuknál és annak háttérintézményeinél mennyivel kell csökkenteniük a létszámot.

Ha pedig mindehhez hozzátesszük, hogy maradnak az extraprofitadók, emelik a jövedéki adót és a kormány új adót vetett ki a lakossági megtakarításokra is, akkor már egy nagyon nagy megszorítási csomag képe sejlik fel.

A kormányzati kommunikációban persze ez nem hangsúlyos. Mindössze Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárától találtunk utalást a takarékosságra. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt június 9-én arról, hogy 

a költségvetés összeállításakor pontosan látom, hogy, mondjuk, a költségvetési intézményi szektornál milyen takarékossági intézkedéseket kell végrehajtanunk, a saját kollégáimtól is ezt várom el.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!