3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahol eddig kamatadót kellett fizetni, ott most már szochót is fizetünk, minimális kivétellel. Nagyon kell a kormánynak, hogy állampapírokat vegyünk - még Rogán Antalt is bevetik.

A júliustól szerzett befektetéseinkre már szochót is fizethetünk - de vannak kivételek

Új sarcot vetett ki a kormány a lakossági befektetésekre. A szerda éjjel megjelent kormányrendelet értelmében a természetes személyt (jelenleg 13 százalékos) szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli egyes kamatjövedelmei után, amelyek után eddig 15 százalékos kamatadót kellett fizetni. 

A rendelet értelmében ez alól kivételt képez az ingatlanalapok befektetési jegyeiből származó kamatjövedelem. Emellett a kamatadómentes állampapírokra az új teher sem vonatkozik majd.

A pluszteher csak azoknak nem lesz újdonság, akik ellenőrzött tőkepiacon kívüli árfolyamnyereségből származó jövedelmet realizáltak - nekik a kamatadón felül eddig is kellett szochót fizetniük a nyereségük után. Újdonság lesz viszont mindenkinek, aki bankbetétben vagy befektetési alapban tartja a pénzét.

A rendelet július 1-jén lép hatályba. A rendelet részletezi, mikori kamatjövedelmek esetén kell szochót fizetni. Így a banki betétek esetében a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra, lekötött betétek esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára kell fizetni az új sarcot. Befektetési alapok jegyeinél és kötvényeknél pedig azokra vonatkozik a szochófizetési kötelezettség, amelyet a rendelet hatályba lépését követően vásároltunk meg - tehát június 30-a után. Ugyanez igaz a befektetési célú (unit linked) biztosításokra is: a hatályba lépést követően kötött biztosítási szerződések kifizetéseire vonatkozik majd az új teher.

A kormány ezzel több dolgot is elérhet: egyik oldalról növelheti az állami bevételeket - amire a jelenlegi helyzetben égető szüksége van. A másik oldalról tovább terelheti a megtakarításokat a lakossági állampapírok felé, amelyekre szintén nagy szükség van. Harmadrészt pedig még fogyasztásra is ösztönöz: a jelenlegi jelentős infláció mellett ha megdrágulnak a megtakarítások, a lakosság egy része dönthet úgy is, hogy inkább elkölti jövedelmét befektetés helyett - kérdés, hogy ez mennyire kívánatos cél, mindenesetre az egyébként jelentősen szűkülő lakossági fogyasztást valamelyest így is meg lehet támasztani.

A bankokat kötelezik arra, hogy megírják, mennyivel rosszabb helyen van náluk a pénz, mint az államnál

A Magyar Közlönyben egy másik, a lakossági megtakarításokat érintő kormányrendelt is szerepel. Ez a pénzügyi edukáció köntösébe bújtatva gyakorlatilag egy újabb banki terhet jelent. A hitleintézeteknek ugyanis még idén egy levelet kell küldeniük az ügyfeleiknek, amiben egy táblázatnak kell szerepelnie arról, hogy 

mekkora hozamot érhetett volna el, aki 100 000 forintért, 500 000 forintért és 1 000 000 forintért a  magyar állam által kibocsátott, magánszemélyek által is megvásárolható állampapírt vásárolt vagy jegyzett és folyamatosan tartott.

Mindezt ráadásul össze kell hasonlítaniuk azzal, hogy a banki forintbetétekkel ugyanabban az időszakban milyen kamatot érhetett volna el az ügyfél. A "figyelemfelhívó értesítés" formáját és tartalmát pedig az  általános politikai koordinációért felelős miniszter, tehát Rogán Antal határozza majd meg egy külön rendeletben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!