7p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma 11 órakor kezdődik Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szokásos Kormányinfója. Itt követheti a történéseket.

13:20

Vége a Kormányinfónak.

13:16

A franciák atomenergia-ügyben a szövetségeseink - válaszolta a miniszter, aki szerint a németek áttértek ugyan a szénerőművekre, ami környezetvédelmi szempontból érdekes, plusz a franciáktól vesznek áramot, amit a franciák atomerőművekben termelnek.

13:12

A fürdőkről kapott egy kérdést Gulyás, aki szerint Brüsszel miatt nincs pénz a felújításukra.

13:08

Nincs nemzeti cementipar, ezen szeretnénk változtatni - árulta el a miniszter.

12:58

Nem tartanak-e attól, hogy korai elfogadni tavasszal a 2024-es költségvetést? - kérdezte kollégánk. Gulyás szerint lehetséges, hogy ősszel át kell majd írni a költségvetést, de egyelőre a tavaszi elfogadást tartották helyesnek. "A kormányzaton belül az az álláspont nyert, hogy fontos üzenet a befektetőknek, ha már a nyáron megszületik a büdzsé" - mondta. Szintén lapunk kérdésére pedig a miniszter elmondta: nincs napirenden az euró bevezetése.

12:55

Az állam akkor járul hozzá a Lánchíd költségeihez, ha az eredeti forgalmi rend visszaáll, ez volt a megállapodás. Szerinte kár hergelni az embereket, nem kell büntetni az autósokat.

12:48

A magyar állam számára jó döntés született, hogy 2023-ban és 2024-ben az állam jelentősen csökkenti a kiadásokat az autópálya koncessziós szerződések módosításával - közölte Gulyás. Ez szerinte a költségvetési nehézségek miatt érthető. Nem Mészáros Lőrinc, hanem az állam érdekeit nézték.

12:46

Gulyás Gergely elárulta, hogy nem volt katona. Valamint szerinte ha felmerült volna nemzetbiztonsági kérdés, akkor nem kapott volna kegyelmet Budaházy György. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 20-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 20-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

12:38

Meddig lesz elzárva a Színház utca? - jött a következő kérdés. A miniszter szigorú lenne, szerinte azt az utcát nem szabad újranyitni. Itt van a Sándor-palota és a Miniszterelnöki Kormányiroda. Ha valaki csak hozzáérne a Fehér Ház falához, nem könnygázt kapna, hanem lelőnék.

12:32

Miért gyarapodott egy év alatt 200 milliárd forinttal Mészáros Lőrinc vagyona? Gulyás szerint ezt csak egy cikk állítja, ami vagy igaz, vagy nem.

12:30

Miért erősödik a forint? Azért mert sokan akarnak itt befektetni. A 430 forintos euró mögött pedig spekuláció állt - véli a miniszter.

12:27

Megemelték a fizetéseket a MÁV-csoport új vezetése számára, miért nem a tanárokét? Gulyás szerint ha pár új vezető béremeléséből kijött volna a tanárok béremelése, akkor a kormány ezt megtette volna.

12:23

Miért csak most jelentették be, hogy 400 milliárd forintból újabb akkugyár épül Debrecenben? Gulyás Gergely szerint azért, mert a külgazdasági minisztérium valószínűleg most állapodott meg a beruházóval.

12:18

Miért pont a "hop on hop off" buszos cégek számára csökkentették az áfát? Gulyás Gergely szerint azt várják, hogy a szürke gazdaság kifehéredjen ettől az intézkedéstől, ezért az áfacsökkentés akár több költségvetési bevételt is eredményezhet.

12:12

Jövőre alacsonyabb gázárakkal lehet számolni - mondta a minszter szakértőkre hivatkozva.

12:10

Jövő hétfő és szerda között Budapestre látogat az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottságának delegációja, köztük magyar ellenzéki képviselőkkel, mire számít a kormány? Gulyás Gergely szerint a baloldaliak rágalmazhatják a kormányt és élvezhetik Budapest szépségét.

12:07

Budapest ennek az országnak a legggazdagabb önkormányzata, ezért elvárható lenne a miniszter szerint, hogy ne csődöljön be, és járjon a tömegközlekedés.

12:03

Jobbulást kívánnak Gálvölgyi Jánosnak, zajlik az ügy kivizsgálása (a színészhez késve érkezett a mentő, ezért a család vitte be a kórházba).

12:00

Le kell-e mondani a vezérkari főnöknek a világháborús kijelentéseiért? Gulyás erre nem válaszolt konkrétan, de szerinte nem tartozik a feladatai közé a II. világháború elemzése.

11:57

Miért nem kapunk pénzt Brüsszeltől? - kérdezte magától Gulyás. Szerinte mert nem vagyunk szimpatikusak. Mindent teljesítettek, a korrupciós ügyeket lezárták, de a baloldal áskálódik. Ez egy politikai akció és aknamunka, a kormány a pedagógusok oldalán áll. "Hol itt a korrupció? Minden forintot átutalnának a tanároknak" - mondta a miniszter.

11:55

Indokolt volt Gulyás szerint, hogy Novák Katalin államfő kegyelmet adott Budaházy Györgynek.

11:52

Lesz-e jövőre extraprofit-adó? Gulyás szerint igen, de csökkentett mértékben, de a számok még nem véglegesek.

11:50

Ha nem sérti a magyar érdeket, akkor Magyarország is megszavazza, hogy harmadik országok ellen is bevezessenek szankciókat - fogalmazott a miniszter. Ursula von der Leyen szerint a következő uniós szankciócsomag a büntetőintézkedések megkerülésének megakadályozására fog összpontosítani.

11:45

Mikor lehet legalább 20 százalék alatti az infláció? A miniszter úgy kalkulál, hogy a nyáron, szeptemberre pedig radikálisan csökken az infláció, utána lehet esetleg kivezetni az ársapkát a kereskedelemben.

11:43

Jogszerű volt a könnygáz használat a diákok ellen? Gulyás szerint bárki tiltakozhat, de jogszerűen, a rendőrség pedig profi módon lépett fel.

11:40

Az inflációban a jegybankhoz vagyunk kötve - válaszolta a miniszter. Az MNB pedig 6 százalékos inflációval számol 2024-ben, de végleges számokról még óvatosan beszél. Úgy gondolják, hogy jövőre 4 százalék körüli gazdasági növekedés lehet. Az államadósság pedig 70 százalék alá csökkenhet.

11:35

Arról kérdezték a minisztert, hogy a kormány miért nem tárgyalt a pedagógus szakszervezetekkel. Gulyás Gergely szerint ez nem igaz, legalább 10 egyeztetés volt, de vita van a bérekről.

Jönnek a kérdések

11:30

Gulyás Gergely szerint június közepén tudnak számlákat küldeni Brüsszelnek. "Reméljük, fizetnek is" - mondta a miniszter. Szerinte minden brüsszeli feltételnek megfeleltek. Szerinte néhány héten belül sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal.

11:24

A kormány arról is döntött, hogy marad a kamatstop, ami június 30-án lejárt volna. Hogy meddig, azt nem árulta el a miniszter, de addig biztosan, ameddig magas az infláció, és 10 százalék alá megy a kamat. Ebből az következik, hogy nagyon sokáig nem vezetik ki az intézkedést, hiszen egy számjegyű inflációra van szükség, ami most 24 százalék.

11:18

A kormány a 2024-es költségvetés tervezetéről tárgyalt - jelentette be Gulyás Gergely. Úgy tervezik, hogy még a parlament tavaszi ülésszakában elfogadják a 2024-es büdzsét. A miniszter szerint május 20-án átadják a tervezet a Költségvetési Tanácsnak, május 30-án benyújtják a parlamentnek, a végszavazás pedig július 7-én lehet. Gulyás Gergely szerint a költségvetéssel megvédik a rezsicsökkentést  és csökkentik a hiányt, a tervezet 2,9 százalékos költségvetési hiánnyal számol 2024-re. A költségvetés háborús időkre szól, például a honvédségre jelentős többletet kell fordítani. Ha véget érne a háború, akkor az könnyebbséget jelentene a büdzsének és az inflációt is mérsékelné.

11:15

Kis csúszás után kezdődik a Kormányinfó.

11:00

Egyelőre még várni kell a Kormányinfóra, de az újságírók már készen állnak. 12 éves kor alatt nem ajánlott.

10:50

Hamarosan kezdődik a Kormányinfó.

Van miről beszélni

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra tájékoztatót tart azután, hogy tegnap kiderült: még mindig 24 százalékos az infláció, de állandó téma az orosz-ukrán háború, a diáktüntetések és az uniós pénzek ügye is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!