3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ezt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért felelős alelnöke jelentette ki egy mai konferencián. Öt nappal a Monetáris Tanács soron következő kamatdöntő ülése előtt, amelyen kiderül, hogyan és milyen mértékben folytatódik a három hónapja tartó kamatemelési ciklus, mely során eddig 0,6-ról 1,5 százalékra ment fel a jegybanki alapkamat.

Gyors helyreállítási potenciált látok a világgazdaságban – kezdte egy pozitív felütéssel előadását az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. mai konferenciáján Virág Barnabás. Az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke egyebek mellett kiemelte, hogy Magyarországon a munkaerőpiacot a koronavírus-járvány alatt sikerült megvédeni, a foglalkoztatottsági adatok javulnak. De a negyedik hullám még előttünk van és nem lehet tudni, ennek milyen hatásai lesznek – figyelmeztetett.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint számos tényező mutat arra, hogy az inflációval foglalkozni kell. Fotó: Mfor, Privátbankár
Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint számos tényező mutat arra, hogy az inflációval foglalkozni kell. Fotó: Mfor, Privátbankár

A járvány legdurvább, harmadik hulláma után idehaza is megjelent a kereslet, visszatértek a fogyasztók, ennek magasabb költségét mindenki próbálja áthárítani a fogyasztókra. Az újraindulás ára az infláció megugrása – hangsúlyozta az MNB alelnöke.

Aki abban nem akart állást foglalni, hogy mennyire lehet tartós az infláció emelkedése, az meddig tarthat, de emlékeztetett arra, minden inflációs periódus azzal kezdődött, hogy átmenetinek ítélték az áremelkedést. 

A jegybank alelnöke szükségesnek tartotta kihangsúlyozni, hogy mivel a Monetáris Tanács jövő kedden tartja a következő kamatdöntő ülését, ez előtt öt nappal a hagyományos jegybanki etikett értelmében óvatosabban kell beszélnie.

Mindenesetre Virág szerint számos tényező mutat arra, hogy az inflációval foglalkozni kell, hiszen annak minél magasabb szintje gátolhatja a helyreállítási folyamatot. A másik tanulság az MNB számára, hogy védvonalat kell felépíteni arra az esetre, ha a nagyobb jegybankok elindítanak egy taperinget, vagyis szűkítik a gazdaság pénzmennyiséggel való ellátását – ennek már látszódnak a jelei.

Mfor-vélemény

 

Összességében, ha egyáltalán volt is ilyen várakozás, az MNB-alelnök szavaiból nem lehet következtetni arra, milyen döntést hoz a Monetáris Tanács jövő kedden, szeptember 21-én. Hogy mit lépnek a jegybankárok, azt alapvetően az befolyásolja, hogy a stáb által – általában az ülés előtt öt nappal, tehát elvileg a máig elérhető adatok alapján – elkészített legfrissebb inflációs jelentés milyen kilátásokat vázol fel. 

Mint ismeretes, az éves infláció júniusban elérte az idei tetőpontját, 5,3 százalékkal, majd júliusban viszonylag nagyobbat csökkenve, 4,6 százalék lett, hogy aztán augusztusban ismét emelkedjen, 4,9 százalékra. Ez, valamint az a korábbi jegybanki vezetői jelzés, miszerint októberben, novemberben még a júniusinál is magasabb lehet az éves infláció, azt engedi sejtetni, hogy az újabb kamatemelés mértéke nem, vagy csak minimális mértékben térhet el az előző háromnál.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!