Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Annak érdekében, hogy még többet tudjanak a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) felvenni az áprilistól elérhető kedvezményes hitelből. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) abban bízik, hogy e forrásból egyre több beruházás valósul meg, ami hozzájárul ahhoz, hogy a második negyedévi 7 százalékos GDP-csökkenés ellenére a magyar gazdaság 2020-ban, ha minimális mértékben is, de növekedni tudjon. 

A jegybank akkor új vezetése által 2013 tavaszán elindított Növekedési Hitelprogramban (NHP) eddig körülbelül 50 ezer vállalkozás mintegy 3400 milliárd forint hitelt vett fel - közölte Patai Mihály, az MNB alelnöke, aki Nagy Márton május végi távozása óta felel a hitelösztönzésért.

Patai Mihály jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése)Patai Mihály jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése)

Az MNB a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítása érdekében döntött úgy április elején, hogy újraindítja az NHP-t, 1000 milliárd forinttal, NHP Hajrá néven és ehhez teszi hozzá az MNB az NHP Fix 500 milliárdos forrását. Egyúttal:

  • 20 évre felemelték az NHP-hitelek futamidejét, az elérhető összeget pedig 10 milliárd forintra,
  • döntöttek arról, hogy fejlesztésre, beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, bérfizetésre és hitelkiváltásra lehet felvenni az NHP Hajrá-t,
  • 2,5 százalékos kamaton igényelhetők e program hitelei, de a bankok 2021. június 30-áig kapnak az MNB-től 4 százalékos kamattámogatást,
  • a bankoknak 2 hét alatt kell elbírálniuk a hitelkérelmet. Ha ez nem sikerül, akkor azt a jegybank átteszi egy másik bankhoz.

A kereskedelmi bankoknál április 20-ától igényelhetők az NHP Hajrá-hitelek. Patai Mihály tájékoztatása szerint eddig 2 ezer szerződést hoztak tető alá, melyek alapján több mint 100 milliárd forint értékben jutott kedvezményes hitelhez 1500 vállalkozás, ezek fele mikrocég.

Az NHP Hajrá-hitelek nagyobb része a forgóeszköz-finanszírozást szolgálta, ami az MNB alelnöke szerint korántsem meglepő, mivel a válság hatására sok kkv árbevétele csökkent, likviditásuk romlott. E hitelek 25 százalékát új beruházásokra fordítottak, a kihelyezett összegek kétharmada a mezőgazdaságba, a feldolgozóiparba és a kereskedelembe került, míg egyharmaduk a közép-magyarországi régióban bejegyzett cégekhez.

A bankok MNB-nek adott tájékoztatása szerint 1000 milliárd forintnyi szerződés áll aláírás előtt, s ami igazán kedvező Patai Mihály szerint, hogy a hiteligényléseknek immár a 45 százaléka szolgálhat új beruházásokat.

Annak érdekében, hogy még növekedjenek a hiteligények, az MNB módosítja az NHP Hajrá feltételeit. Ezek szerint:

  • a hiteleket immár külföldi beruházásokra is fel lehet venni,
  • társasházak, lakásszövetkezetek beruházási célra, úgynevezett zöldesítésre is igényelhetik e forrást,
  • a forgóeszköz-hitel feltételein az MNB tovább javít,
  • nemcsak az európai uniós, hanem a hazai állami támogatások előfinanszírozására is fel lehet venni e hitelt,
  • mivel a hitelfolyósítás gyorsasága a mostani helyzetben különösen fontos, a jegybank szúrópróbaszerűen ellenőrzi, hogy a bankok betartják-e a 2 hetes elbírálási időt.

A jegybank azzal is ösztönözni kívánja a bankokat, hogy megalapította az NHP Hajrá-kiválósága díjat. Ezt első alkalommal az eddig legtöbb ilyen hitelt nyújtott Gránit Bank kapta, a díjat Patai Mihály adta át Hegedűs Évának, a hitelintézet elnök-vezérigazgatójának.

Tudatosan optimista az MNB, a lényeg, adjunk lehetőséget a magyar gazdaságnak arra, hogy ha minimális értékben is, de tudjon növekedni - jelentette ki Patai Mihály. Hozzátéve: sajnos immár tény, hogy a hazai GDP az első negyedévi 2,2 százalékos növekedés után a második negyedévben 7 százalékkal zuhant. Ahhoz, hogy felpörögjön a gazdaság, tudjuk tartani a beruházási szintet, szükség van a hiteléhség megteremtésére, ezt kívánja elősegíteni az NHP Hajrá - mondta az MNB alelnöke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.