<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Annak érdekében, hogy még többet tudjanak a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) felvenni az áprilistól elérhető kedvezményes hitelből. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) abban bízik, hogy e forrásból egyre több beruházás valósul meg, ami hozzájárul ahhoz, hogy a második negyedévi 7 százalékos GDP-csökkenés ellenére a magyar gazdaság 2020-ban, ha minimális mértékben is, de növekedni tudjon. 

A jegybank akkor új vezetése által 2013 tavaszán elindított Növekedési Hitelprogramban (NHP) eddig körülbelül 50 ezer vállalkozás mintegy 3400 milliárd forint hitelt vett fel - közölte Patai Mihály, az MNB alelnöke, aki Nagy Márton május végi távozása óta felel a hitelösztönzésért.

Patai Mihály jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése)Patai Mihály jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése)

Az MNB a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítása érdekében döntött úgy április elején, hogy újraindítja az NHP-t, 1000 milliárd forinttal, NHP Hajrá néven és ehhez teszi hozzá az MNB az NHP Fix 500 milliárdos forrását. Egyúttal:

  • 20 évre felemelték az NHP-hitelek futamidejét, az elérhető összeget pedig 10 milliárd forintra,
  • döntöttek arról, hogy fejlesztésre, beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, bérfizetésre és hitelkiváltásra lehet felvenni az NHP Hajrá-t,
  • 2,5 százalékos kamaton igényelhetők e program hitelei, de a bankok 2021. június 30-áig kapnak az MNB-től 4 százalékos kamattámogatást,
  • a bankoknak 2 hét alatt kell elbírálniuk a hitelkérelmet. Ha ez nem sikerül, akkor azt a jegybank átteszi egy másik bankhoz.

A kereskedelmi bankoknál április 20-ától igényelhetők az NHP Hajrá-hitelek. Patai Mihály tájékoztatása szerint eddig 2 ezer szerződést hoztak tető alá, melyek alapján több mint 100 milliárd forint értékben jutott kedvezményes hitelhez 1500 vállalkozás, ezek fele mikrocég.

Az NHP Hajrá-hitelek nagyobb része a forgóeszköz-finanszírozást szolgálta, ami az MNB alelnöke szerint korántsem meglepő, mivel a válság hatására sok kkv árbevétele csökkent, likviditásuk romlott. E hitelek 25 százalékát új beruházásokra fordítottak, a kihelyezett összegek kétharmada a mezőgazdaságba, a feldolgozóiparba és a kereskedelembe került, míg egyharmaduk a közép-magyarországi régióban bejegyzett cégekhez.

A bankok MNB-nek adott tájékoztatása szerint 1000 milliárd forintnyi szerződés áll aláírás előtt, s ami igazán kedvező Patai Mihály szerint, hogy a hiteligényléseknek immár a 45 százaléka szolgálhat új beruházásokat.

Annak érdekében, hogy még növekedjenek a hiteligények, az MNB módosítja az NHP Hajrá feltételeit. Ezek szerint:

  • a hiteleket immár külföldi beruházásokra is fel lehet venni,
  • társasházak, lakásszövetkezetek beruházási célra, úgynevezett zöldesítésre is igényelhetik e forrást,
  • a forgóeszköz-hitel feltételein az MNB tovább javít,
  • nemcsak az európai uniós, hanem a hazai állami támogatások előfinanszírozására is fel lehet venni e hitelt,
  • mivel a hitelfolyósítás gyorsasága a mostani helyzetben különösen fontos, a jegybank szúrópróbaszerűen ellenőrzi, hogy a bankok betartják-e a 2 hetes elbírálási időt.

A jegybank azzal is ösztönözni kívánja a bankokat, hogy megalapította az NHP Hajrá-kiválósága díjat. Ezt első alkalommal az eddig legtöbb ilyen hitelt nyújtott Gránit Bank kapta, a díjat Patai Mihály adta át Hegedűs Évának, a hitelintézet elnök-vezérigazgatójának.

Tudatosan optimista az MNB, a lényeg, adjunk lehetőséget a magyar gazdaságnak arra, hogy ha minimális értékben is, de tudjon növekedni - jelentette ki Patai Mihály. Hozzátéve: sajnos immár tény, hogy a hazai GDP az első negyedévi 2,2 százalékos növekedés után a második negyedévben 7 százalékkal zuhant. Ahhoz, hogy felpörögjön a gazdaság, tudjuk tartani a beruházási szintet, szükség van a hiteléhség megteremtésére, ezt kívánja elősegíteni az NHP Hajrá - mondta az MNB alelnöke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.