3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Az állami kórházak vezetőinek kiválasztására október 30-án létrehozott javaslattevő bizottságban való részvételre kérték fel Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét is, ám ő nem vesz rész a munkában

A MOK elnökségének határozata alapján Kincses Gyula elnök a megtisztelő felkérés ellenére nem vesz részt a munkában, amiről haladéktalanul, már október 30-án tájékoztatta Pintér Sándor belügyminisztert.

Tizenhat nap van hátra a törvény életbelépéséig. Fotó: depositphotoTizenhat nap van hátra a törvény életbelépéséig. Fotó: depositphoto

Távolmaradását az elnökség jelenleg elsődleges és sürgős feladataival indokolta, hiszen az új jogviszonyt meghatározó törvénnyel és végrehajtási rendeleteivel, a háziorvosi rendszer, az alapellátó gyermekgyógyászat és fogászat jövőjével, valamint a járványhelyzettel kapcsolatos teendőket tartja jelenleg a legfontosabbnak. Mindeközben a MOK holnapján a visszaszámláló szerint 16 nap van hátra a törvény életbelépéséig, miközben még mindig nem vonta be a kormány a módosító rendelkezések kidolgozásába a Magyar Orvosi Kamarát.

A javaslattételi bizottság dönti el például, hogy kik legyenek az állami kórházak igazgatói. A bizottság tagjai közé nem csak Kincses Gyula, a MOK elnökét, de Müller Cecília országos tisztfőorvos, Oberfrank Ferenc, az MTA Titkárság köztestületi igazgatója, Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott és  Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati kar dékánja is kapott meghívót.

A MOK minden elképzelhető módon próbálja a kormány figyelmét felhívni arra, hogy kezdjék el a közös munkát az elfogadhatatlan új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény átdolgozására, múlt héten pedig a drámaian romló járványhelyzet miatti szigorításokat sürgették - mind hiába. 

Utoljára október 30-án kelt levelüket juttatták el Pintér Sándor belügyminiszterhez annak kapcsán, hogy elkészült az orvostársadalom legfrissebb felmérése az új törvényről, aminek csak az egyik szelete, hogy ha változatlanul hagyják azt, akkor az orvosok harmada fogja elhagyni a pályát.

„Tudomásunk szerint az ígéretek ellenére már nem kidolgozások alatt vannak a rendeletek, hanem gyakorlatilag készen állnak”.

A MOK arra kérte a kormányt, hogy a hét végéig bezárólag írja meg az egyeztetések menetét. Nos, ma hétfő van, s a hétvégén semmilyen válasz nem érkezett a belügyminiszter felől. A törvény hatálybalépéséig alig van idő érdemi egyeztetésre, ahogy a háziorvosi és fogorvosi alapellátást illetően is nagyfokú a bizonytalanság, s kijelentik:

„A kamara az eddigieket nem tartja korrekt partneri együttműködésnek”.

Ehhez jön hozzá az egyre romló járványhelyzet, s így, ezek együttese olyan helyzetbe hozza az orvostársadalmat, ami nem csak méltatlan, hanem a biztonságos betegellátást is veszélyezteti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.