TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Személyzetpolitikai célból januártól élesedik a Kormányzati Személyügyi Döntéstámogató Rendszer a belügyminiszter felügyelete alatt. Ide minden adatot fel kell majd töltenie az egészségügyi szolgáltatónak is a foglalkoztatottakról. Az informatikai fejlesztést sem akárkire bízták.

Mintegy három hete fogadta el a parlament az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, a nagy port kavart jogszabályt pedig máris módosítaná a kormány. A módosítás célja, hogy a kormány pontos és naprakész információkat kaphasson az egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottak (orvosok, nővérek) adatairól is.

Pintér Sándor belügyminiszter felel az adatokért. Fotó: MTI Pintér Sándor belügyminiszter felel az adatokért. Fotó: MTI

Alapvetően egy több éve tartó hatalmas informatikai fejlesztésről van szó. A Kormányzati Személyügyi Döntéstámogató Rendszerről (KSZDR) szóló törvényjavaslatot október 27-én nyújtotta be Pintér Sándor belügyminiszter. 

Mi az a KSZDR?

 • a Kormány személyügyi információs rendszere

Mi a célja?

 • a Kormány személyzetpolitikájának kialakításához és megvalósításához szükséges adatok és elemzések biztosítása 

Mivel indokolják? 

 • a közszolgálatban működő emberi erőforrás gazdálkodás hatékonyságát és szakszerűségét támogatja
 • teljes körű információt ad a hatálya alá tartozó állami szervek szervezeti-és létszám viszonyairól

És akkor konkrétan mi változik az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényben?

Az egészségügyi szolgáltató az alapnyilvántartás adatainak és azok változásainak, továbbá az egészségügyi szolgáltató szervezeti adatainak a jogszabályban meghatározottak szerint a Kormányzati Személyügyi Döntéstámogató Rendszerbe történő feltöltésével hajtja végre. 

- szól a kiegészítés.

Ez egy visszatérő fordulat, hiszen nem csak az egészségügyisek adatait kell majd a KSZDR-be feltölteni, hanem rendvédelmisek, kormányzati tisztségviselők, pénzügyőrök adatait is. Rengeteg adatról van szó, amiket  személyazonosításra alkalmatlan módon kell nyilvántartani. Például az orvosok esetében:

 1. Személyes adatok
 2. Elérhetőség
 3. Hozzátartozók és eltartottak
 4. Okmányok
 5. Képzettségek, végzettségek
 6. Jogviszony
 7. Korábbi foglalkoztatás adatai
 8. Előmenetel
 9. Személyi juttatások
 10. Minősítés
 11. Szabadság és távollét
 12. Kinevezéstől eltérő foglalkoztatás
 13. Kártérítési felelősség
 14. Összeférhetetlenség

Ez egy hatalmas informatikai fejlesztés, a KSZDR kialakítására kiírt közbeszerzésen tavaly szeptemberben hirdettek győztest: 831 millió forintos ajálattal a TIGRA Computer- és Irodatechnikai Kft. nyert. Remekül fejlődő cégről van szó, hiszen 2015-ben 4 milliárd forintos forgalmuk volt, ellenben 2019-ben már 14,8 milliárd forint bevételük lett, ami 722 millió forint profitot eredményezett. Nem hagyták bent a cégben, hanem 680 millió forint osztalékot szavazott meg magának a tulajdonos.

A TIGRA tulajdonosa Vertán György. A Népszava írt arról, hogy a nagyvállalkozó a TIGRA mellett a Damit Informatika Kft.-ben is tulajdonos. Ez utóbbi cég pedig zsíros szerződést kötött a Fidesz parlamenti frakciójával: 2018. június elseje és 2020. május vége között, 73,1 millió forintért üzemelteti és fejleszti a kormánypárti honlap szervereit, informatikai rendszerét.

Sorra nyerik el az állami pályázatokat. 

Elnyertük a Lechner Tudásközpont által az Elektronikus Ingatlan-nyilvántartás létrehozására kiírt pályázatot, melynek keretében új nyilvántartó rendszert fejlesztünk, többek között E-Földhivatal és E-Földügy modulok kialakításával

- szól a Tigra bemutatkozása. A Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi, ingatlan-nyilvántartási és térinformatikai szakmai háttérintézménye. A KSZDR működtetéséért a közszolgálati életpálya kidolgozásáért felelős miniszter felel majd január 1-től. Aki pedig Pintér Sándor belügyminiszter.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.