6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Október 20-tól már egészen biztos, hogy minden praxisban lehet kérni az ingyenes influenzaoltást, a kormány 1,3 millió darabot rendelt belőle. De vannak olyan vállalatok, melyek a munkavégzés helyén biztosítják az oltást, tehát dolgozóiknak nem kell külön időpontot egyeztetniük háziorvosukkal.

Az a hír járja, hogy egyre több cég biztosítja dolgozóinak az influenzaoltást a munkahelyen a koronavírus-járványra való tekintettel. Körkérdésünkre eddig négy vállalat válaszolt, amint megkapjuk a többit, cikkünket frissítjük. - FRISSÍTÉSÜNKBEN már a Tesco Magyarország és a CIB Bank válaszait is olvashatják. 

Minden dolgozójuknak biztosítják. Fotó: mti
Minden dolgozójuknak biztosítják. Fotó: mti

A legnagyobb magyar vállalat, a MOL Nyrt. az összes magyarországi munkatársa számára biztosítja az ingyenes influenzaoltást, amelyre október 2-ig lehetett jelentkezni, és amelyre a munkahely területén kerül majd sor a megadott időpontban és helyszínen, a lehető legnagyobb biztonságban. Az oltást kiemelt egészségügyi, higiéniai szempontokat figyelembe véve, kizárólag az arra jogosult egészségügyi dolgozó adhatja be majd a kollégáknak.

„Idén mintegy 1500 munkatársunk jelentkezett az oltásra, ez nagyobb érdeklődést jelent, mint a korábbi években” – emelte ki válaszában a MOL körkérdésünkre.

A vállalat úgy véli, idén különösen fontos a hagyományos influenza elleni védőoltás, mert a koronavírus és az influenza tünetei nagyon hasonlóak, a védekezést pedig megnehezíti, ha nem tudjuk, melyik fertőzés jeleit tapasztaljuk, arról nem is beszélve, hogy a két betegség egyszerre is jelentkezhet.

Az OTP Bank az elmúlt években is lehetővé tette munkatársai számára, hogy az egészségbiztosítási szolgáltatás keretében felvegyék az aktuális influenza oltást.

„Most is készülünk erre, jelenleg az igények felmérése zajlik, ezt követően születik majd róla döntés”

– írják válaszukban.

Az OTP Bank eddig is számos intézkedést vezetett be ügyfelei és munkatársai egészségének védelme érdekében a járványhelyzettel összefüggésben: munkatársai és ügyfelei egészségének védelme érdekében elsők között gondoskodott a megfelelő védő- és tesztelési eszközök beszerzéséről, és Magyarországon az összes vállalat és intézmény között a legtöbb tesztelést, több tízezer darabot végezte dolgozói körében.

A bank a teszteléseket a járvány második hullámában is megfelelő intenzitással folytatja, annak érdekében, hogy szolgáltatásait ügyfelei biztonságosan és zavartalanul tudják igénybe venni.

A Takarékbank szűkszavúan válaszolt kérdéseinkre:

„Mint felelős munkáltató számára fontos a munkatársak egészsége és kényelme. Jelenleg két szolgáltatóval is tárgyalunk a vakcinák beadatása kapcsán”.

Mégis, válaszukból kiderül, hogy ők is tervezik azt a könnyítést, hogy dolgozóik kihagyhatják a háziorvossal való időpontegyeztetéseket, mert a munkahelyükön megkaphatják majd az oltást.

A DM úgy nyilatkozott, hogy bár a pandémiás időszakban munkatársaik egészsége kiemelten fontos, és védelmükben több intézkedést is hoztak a járvány kezdete óta, ezt a szolgáltatást most kihagyják, mégpedig a következők miatt. Tapasztalataik szerint az egészségügyi intézmények fokozottan figyelnek a higiénés szabályok betartására országszerte, hiszen csak időpontra lehet menni, és korlátozzák az egy időben a várókban tartózkodók számát is.

A közel 260 üzlettel rendelkező országos hálózatukban dolgozó kollégáik számára az üzemorvosi vizsgálatokat helyi orvosok végzik el rendelési időben, ahol szintén időpontra kell menni. Csupán ezen okok miatt az influenza elleni védőoltást nem tervezik üzemorvoson keresztül biztosítani a munkatársaknak.

„Törökbálinti és érdi telephelyeinken nagy létszámban dolgoznak kollégák. Az üzemorvosok pedig csak bizonyos időpontokban rendelnek a helyszínen. Nagy létszámú jelentkezés esetén az oltások beadása nagyon elhúzódhatna, mert nem tudunk egyszerre több embert kivenni a műszakokból.”

FRISSÍTÉS:

A Tesco Magyarország  minden belső kommunikációs felületén felhívja munkatársai figyelmét az ingyenes influenza elleni védőoltás lehetőségére. Kiemelik, hogy munkatársak egészsége rendkívül fontos számukra, s éppen a héten zajlik, a 10 hetes egészségvédelmi kampány részeként az első Tesco Egészséghét, melyen a civilizációs betegségekről, prevencióról és a szűrővizsgálatok fontosságáról is szó esik.

A CIB Bank ingyenesen biztosítja minden munkatársa számára az egészségügyi ellátórendszerben történő felvétel esetén egyébként fizetős, ún. négykomponensű influenzaoltást, és lehetővé teszi, hogy az oltás felvétele a székházaiban történjen, a higiéniai szabályok maximális betartása mellett, és természetesen a vidéki fiókjainkban dolgozó kollégák számára is biztosítani fogja a lehetőséget lakóhelyükön. A bank számára kiemeltem fontos munkatársainak és ügyfeleinek egészségvédelme, ezért tartja fontosnak a négykomponensű influenzaoltás ingyenes biztosítását is, és arra biztatja munkavállalóit, hogy éljenek a lehetőséggel, hiszen a jelenlegi pandémiás helyzetben még a korábbiaknál is fontosabb, hogy az influenzajárvány kialakulását megelőzzük.

 

Ahogy tavaly, idén is számíthatnak dolgozóik a munkahelyi oltásra. Fotó: mti
Ahogy tavaly, idén is számíthatnak dolgozóik a munkahelyi oltásra. Fotó: mti
A korábbi években az influenza elleni vakcinát többek között a 60 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők, a várandósok és az egészségügyi dolgozók kaphatták meg ingyenesen. Idén a koronavírus-járvány miatt kormány mindenki számára biztosítja ezt a lehetőséget. Azonban van egy probléma: az oltást csak egészséges embereknek lehet beadni, a COVID-tesztelésekre ugyanakkor nincs lehetőség, s azt még a virológusok sem tudják, hogy mi történik akkor, ha egy fertőzöttet beoltanak a legyengített influenzavírussal.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a tavalyi influenzaszezon adataira hivatkozva azt közölte, hogy 2020. január végéig az ingyenes vakcinák 53,3 százalékát – nem egészen 640 ezer adag oltóanyagot – használták csak fel a háziorvosok. Egy évvel korábban ennél is kevesebben, mindössze 628 ezren kértek védőoltást. Idén minden bizonnyal megugrik ez a szám, hiszen a szakemberek arra figyelmeztetnek: idén a COVID-járvány miatt minél többen adassák be az influenzaoltást, hogy immunrendszerüket felkészítsék az influenzajárványra.

 A Parlament elé beterjesztett adócsomag azt javasolja, hogy a járványhelyzetre tekintettel adómentes bevétel lehessen az az eset, amikor egy cég bármilyen formában járványügyi szűrővizsgálatot biztosít a dolgozói számára. A javaslat a vizsgálat időpontjától függetlenül rögzíti az adómentességet, tehát akkor sem kell adóköteles jövedelmet megállapítani majd, ha az új típusú koronavírus járvány első hullámának időszakában végeztek szűrővizsgálatot a kifizető finanszírozása mellett. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!