3p

A Budapesti Lakógyűlés első két kérdése a főváros gazdálkodásáról, pénzügyi helyzetéről, a második kettő pedig a Lánchíd forgalmi rendjéről fog szólni. Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-videójában közölte, hogy június 11-ig lehet szavazni a kérdésekben.

A héten négy kérdéssel elindul az első Budapesti Lakógyűlés, ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be szerda délelőtt Facebook-oldalán közzétett videójában. A főváros első embere ismertette, az első két kérdés a város gazdálkodásáról, pénzügyi helyzetéről, míg a második kettő a közlekedésről, a Lánchídról fog szólni.

A pénzügyi kérdések között – közölte – az fog szerepelni, elfogadják-e, hogy a kormányzat tizenkétszer annyi pénzt vesz el a fővárostól, mint az előző városvezetés idején – utalt az 58 milliárd forintra emelt szolidaritási adóra a városvezető.

„A sarcot fizessük be, vagy a villamosokat, a buszokat, a trolikat, a metrót működtessük tovább, ahogy eddig?”

– tette fel a kérdést Karácsony, aki szerint pártszimpátiától független Budapest-pártisággal kell válaszolni a kormányzat „Budapest-ellenességére”.

A második két kérdés a Lánchíd közlekedését fogja érinteni. A főpolgármester emlékeztetett, Budapestet Ferenc pápa is „a hidak városaként” emlegette, majd hozzáfűzte, a felújítás a költségkereten belül marad és gyorsabban is halad. Visszautalt arra, hogy a kormányzat a felújítás költségeiből a kormány 6 milliárd forintot vállalt, ám abból még semmit nem utalt át. Felidézte, a megállapodás értelmében „a Lánchíd forgalmi rendjéről a híd átadásáig születik döntés”, de a városvezető szerint ezt a kormány úgy képzeli el, hogy „majd ők eldöntik helyettünk”. Karácsony azt ígéri, betartja a döntést, de azt nem hagyja, hogy a döntést a kormány hozza meg, és nem is ő maga akarja főpolgármesterként eldönteni.

„Mert ez a híd végképp nem a kormányé, de nem is a városvezetésé, hanem a nemzeté és azon belül elsődlegesen a budapestieké”

– hangsúlyozta a városvezető, aki nyomatékosította, a budapestiek dönthetnek a Lánchíd forgalmi rendjéről.

A főpolgármester a budapestiek döntésére bízza, legyen-e autóforgalom a Lánchídon. Fotó: Pexels
A főpolgármester a budapestiek döntésére bízza, legyen-e autóforgalom a Lánchídon. Fotó: Pexels

Karácsony ismertette, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elkészített egy szakmai anyagot, ami összefoglalja, milyen hatásai voltak a közlekedésre a hídfelújításnak, és milyen hatása lehet a Lánchídnak Budapest jövőjére. Budapest vezetője közölte, a Lakógyűlésen a dugómentes Lánchídra fog voksolni, „ahol ma több embert, sokkal gyorsabban szállítanak a buszok, ahol biztonságosabban lehet bringázni, és ahol a hamarosan átadásra kerülő gyalogossávokon nem a dugókban álló autókat, hanem a gyönyörű városunkat lehet majd megcsodálni” – húzta alá.

A főpolgármester arról számolt be, a BKK elemzése szerint csökkent a torlódások mértéke és a hidak forgalma is.

„Gyorsabb buszok, kevesebb dugó, zöldebb terek, hatékonyabb hálózatok, és kisebb környezeti terhelés”

– összegezte Karácsony, aki szerint ha ez a döntés születik, akkor a Széchenyi tér és a Clark Ádám tér is megújulhat.

A főpolgármester közölte, a következő napokban megérkeznek a levelek a budapestiekhez, amiben megtalálják azt az azonosítót, amivel a Budapesti Lakógyűlés első négy kérdéséről szavazhatnak a Budapesti Lakógyűlés oldalán június 11-ig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!